fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Kozograd kod Fojnice: Uništeno posljednje prebivalište bosanske kraljice Katarine

Kozograd ili Kozao je arheološko nalazište kod Fojnice koje se spominje 1434, 1444. i 1447. godine u dubrovačkim izvorima, iako je nastao mnogo ranije.

Bio je kraljevski grad u kojem je povremeno stolovao kralj Tomaš. Po Luccariju, 1463. godine iz Kozograda je pobjegla u Dubrovnik bosanska kraljica Katarina. Turci su ga osvojili 1463. godine.

Kozao je bio utvrđeni grad podgrađa Fojnice, značajnog rudarskog i trgovačkog mjesta. Nalazio se na jako strmoj stijeni na nadmorskoj visini od 1431 m, zaštićen u sedlu brijega, sa dva duboka jarka, navodi historičar Husref Redžić.
Prema ostacima utvrđenog grada nije moguće izgraditi tačniju idealnu restituciju. Utvrda se sastojala od dvije kule i obora.
Od istočnog vrha trougaonog obora spuštao se samostalni bedem sve do podgrađa. Građen je od lomljenog, a ponegdje i od obrađenog kamena. Ostaci Kozograda i naselja pod njim vide se i danas s južne strane Fojnice.
Danas je ovo arheološko nalazište potpuno devastirano i ni čemu ne služi, potvrdio je to za Radiosarajevo.ba fra Janko Ljubos.
„Iako je veoma važno neprocjenjivo historijsko blago, u Kozogradu nikada nisu vršeni sistematski istraživački ili konzervatorsko-restauratorski radovi, osim podatka o slučajnom nalazu od jula 1972. godine o pronalasku fragmenta kamene plastične dekoracije gotičkog karaktera“, naveli su iz Komisije za Radiosarajevo.ba.
Zemljište na kojem se nalazi ovo arheološko područje pripada Franjevačkom samostanu, prema Ljubosovim riječima, Jugoslavija je koristila tu šumu i zemlju, a kada je došlo u njihovu nadležnost, na tom zemljištu nije bilo više ničega osim arheoloških ostataka. Zidine se više i ne naziru.
Iz Kantonalnog zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Srednjobosanskog kantona ranije su nam kazali kako nemaju službi u Općini koja pazi na ovaj grad, ali kako su fratri iz Franjevačkog samostana u Fojnici obilazili ovaj lokalitet, čistili ga i čuvali, koliko su mogli, od daljnjeg oštećenja.
Prije tridesetak godina u središtu Kozograda izgrađen komunikacijski primopredajnik, a u njegovoj blizini nalazi se i skijalište – Fratarske staje.
Da je lokalna ili državna vlast razmišljala o turizmu, a svakako da bi ovaj lokalitet imao značajan turistički potencijal, danas bismo mogli imati organizirane turističke ture s ovog skijališta ili iz same Fojnice u Kozograd, posljednje bosansko prebivalište kraljice Katarine i nekadašnju službu bosanskog kraljevstva.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …