fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Erdogan odbio milijardu eura pomoći EU za prihvat migranata u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je odbio evropsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj, u trenutku kada su se hiljade ljudi natiskale na grčkoj granici, prenose agencije.

“Razgovaramo s njima. Kažu nam: ‘Poslat ćemo vam milijardu eura’. Koga vi hoćete prevariti? (…) Ne želimo više taj novac”, rekao je Erdogan na press konferenciji u Ankari u društvu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ove izjave dolaze u trenutku kada je Evropska unija sve zabrinutija zbog dolaska hiljade migranata na grčku granicu, budući da je Turska objavila da je “otvorila vrata” izbjeglicama.

Erdogan je u ponedjeljak predbacio EU da ne želi “podijeliti teret” s Turskom koja je prihvatila blizu četiri miliona migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije, koji bježe pred ratom u svojoj zemlji koji je izbio 2011.

Turski predsjednik također je optužio “grčke vojnike” da su na grčko-turskoj granici “ubili dvoje migranata” i jednog teško ranili, ne potkrijepivši to dokazima.

Nešto ranije u ponedjeljak glasnogovornik grčke vlade je nazvao “lažnim vijestima” videosnimak na kojem se čini da grčki vojnici ubijaju sirijskog migranta, prenosi Hina.

Više od 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije, drugih bliskoistočnih država i Afganistana, stiglo je do turskih granica s državama Evropske unije Grčkom i Bugarskom, otkako je službena Ankara prošlog četvrtka najavila da će ih prestati držati na svojoj teritoriji.

Grčka je u nedjelju proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priliva hiljada migranata prema njenoj teritoriji i objavila da se svaki novi zahtjev za azil suspendira za one koji ilegalno uđu u zemlju, prenosi Al Jazeera.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …