fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

Fojnica može biti ponosna: Braća Adem i Ahmed Bureković inžinjeri mašinstva

U posljednjih nekoliko mjeseci, velika radost je u porodici Bureković, a i mi Fojničani možemo itekako biti ponosni.

Naime, dva brata Adem i Ahmed su magistrirali odnosno diplomirali na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Napravili smo kratki razgovora sa njima…

Adem Bureković

Rođen sam u Fojnici, gdje sam završio osnovu školu „Muhsin Rizvić“ te kasnije opću gimanziju u SMŠ „Zijah Dizdarević“.

U toku školovanja, predmeti koju su kasnije bili ključni na fakultetu, mi nisu bili pretjerano interesantni. Međutim, odlukom da se upišem na Mašinski fakultet u Sarajevu, shvatio sam da je potrebno određena mišljenja i navike mijenjati.

Prije nego sam se odlučio za Mašinski fakultet, imao sam interesovanje prema principu rada termotehničkih sistema, te generalno prema sektoru energetike. Mašinski fakultet sam upisao jer sam bio siguran da je to za mene najbolji potez i fakultet gdje se mogu najbolje izgraditi, u poslovnom smislu.

Na istom fakultetu sam završio prvi i drugi ciklus, smjer energetika. Kako je vrijeme prolazilo, rasla je želja za radom i istraživanjem sektora energetike.

Diplomirao sam 2020. godine te magistrirao 2022. godine na temu „Proračun izmjenjivača toplote Bell-Delaware metodom“.

Ovim putem izražavam zahvalnost svojoj profesorici i mentorici prof. dr. Mireli Alispahić.

Kroz školovanje sam upoznao dosta prijatelja te zaista odlične profesore, koji su mi pružili priliku i dali podršku u ličnom i profesionalnom razvoju, jer kada imate kvalitetne profesore, koji su prije svega i veoma dobre osobe, uspjeh je zagarantovan. Tokom master studija, u saradnji sa profesorima i kolegama, sam prezentovao i stručne radove na regionalnoj konferenciji „Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama Jugoistočne Evrope“. Jedna od najljepših uspomena tokom školovanja jeste svakako i nagrada za najbolji inžinjerski projekat u oblasti Održivi razvoj/energetika, voda i bioresursi, na BH sedmici inžinjerstva 2022. godine, koji smo realizovali sa V. prof. dr. Džanom Kadrić, koja je velikim dijelom zaslužna za moj napredak, te joj se ovim putem posebno zahvaljujem.

Želim biti motivacija za sve one koji su kao i ja bili prosječni učenici i pokazati im da se napredak može ostvariti i da je obrazovanje neprocjenjivo, bez obzira na prethodne neuspjehe.

Ja bih svakako ohrabrio buduće studente da upišu Mašinski fakultet u Sarajevu, jer će uz trud rezultati doći. Tu ih očekuje dosta nezaboravnih iskustava, odličnih profesora i prijatelja.

Slika sa dodjele nagrada na BH Engineering Weeks 2022.

U toku prve godine master studija sam radio studentsku praksu za kompaniju iz Slovenije gdje sam vršio modeliranje posuda pod pritiskom. Trenutno sam zaposlen u Sarajevu te radim u polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Prethodno sam radio u SMŠ „Zijah Dizdarević“, kao profesor stručnih predmeta, te kao saradnik američke kompanije za rješavanje problema mašinske struke za potrebe studenata fakulteta u Americi.

Želim izraziti zahvalnost dragom Bogu, porodici, prijateljima i profesorima. Moj lični cilj jeste nastavak usavršavanja te stvaranje novih prijateljstava.

Posebno bih se zahvalio svom dedi uz poruku „Dedo ne moraš se više brinuti, nemam više ispita“.

Ahmed Bureković

Ja sam Ahmed Bureković. Rođen sam u Fojnici 17. novembra 2001. godine. Osnovnu školu “Muhsin Rizvić” sam pohađao u rodnom gradu, kao i srednju  SMŠ “Zijah Dizdarević”.

Tokom cijelog školovanja bio sam odličan učenik, a od predmeta sam najviše volio matematiku, zbog njene izazovnosti. Kroz cijelo školovanje imao sam u planu upisati Mašinski fakultet u Sarajevu, kao po uzoru na mog brata. Pomenuti fakultet me zaintrigirao jer ima primjenu u mnogim granama industrije, te nudi jedinstvenu priliku kombinacije industrije i IT sektora.

Kao i život svakog studenta, i predstava da je tehnički fakultet težak i da zahtijeva mnogo odricanja, a pogotovo izazova, je jedan od faktora zašto sam upisao baš ovaj fakultet. Školovanje u početku je teklo teže zbog pandemije Korona virusa koji je mnogo otežao čitav sistem školovanja.

Postepeno smo se vraćali na fakultet i počeli smo spoznavati sve lijepe stvari fakulteta. Tada mi se fakultet posebno počeo sviđati. Početkom treće godine, prvog ciklusa studija sam se počeo zanimati projektovanjem sistema za klimatizaciju, grijanje i hlađenje koje mi je vrlo zanimljivo i nastojim usavršiti započeto. Budućim studentima bih savjetovao da bez ikakvog straha upišu jedan od najboljih i najperspektivnijih fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Trenutno nisam zaposlen, u skorijoj budućnosti planiram upisati i master studij na istom fakultetu, jer se pronalazim u tome. Najviše se želim zahvaliti za ogromnu podršku mojih roditelja Hidajeta i Mirnese Burekovic, zatim brata Adema i dede Nezira Pašića.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …