fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Amila Jusić i Dženis Fejzić dobitnici srebrne i bronzane diplome za poznavanje latinskog jezika i rimske kulture

Dana, 28.2., je direktorica škole Merima Sijarić upriličila prijem i svečanu dodjelu diploma za učenike i profesoricu koji su učestvovali u testiranju u okviru European Common Framework for Classical Languages na razini Vestibulum (osnovni nivo – gradivo 1. i 2. razreda) za latinski jezik i ostvarili zapažene rezultate.

Testiranje je međunarodnog nivoa koje organizuje Asocijacija evropskih udruženja klasičnih jezika (EuroClassica) za Evropski certifikat za klasične jezike (ECCL) na temelju standardiziranog Evropskog plana i programa za klasične jezike, a koje se održava pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope.

Riječ je o diplomama koje su uvrštene u evropski okvir poznavanja klasičnih jezika. Ove godine je učestvovalo 26 zemalja Evrope, među kojima i Bosna i Hercegovina.

Iz Bosne i Hercegovine je učestvovalo šest škola, među njima i naša škola.

Testiranje je održano 27.11.2019. godine, a test se sastojao od originalnog teksta na latinskom jeziku, sa pitanjima koja se odnose na razumijevanje teksta, gramatiku te rimsku civilizaciju i kulturu.

S profesoricom latinskog jezika Stjepanom Komšić, našu školu su predstavili učenici Amila JusićAmila DžafićDženis Fejzić i Haris Ibrahimspahić, te postigli sljedeće rezultate:

  • Amila Jusić – 33 boda, srebro, 2 mjesto (II-3)
  • Dženis Fejzić – 32 boda – bronza, 3 mjesto (II-2)
  • Haris Ibrahimspahić – 28 bodova, bez nagrade (II-2)
  • Amila Džafić – 25 bodova, bez nagrade (II-2)

Čestitamo našim učenicima i profesorici.

Smsfojnica.com

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …