fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Nije ni Semirovo maslo za Ramazana

Namjerno ili ne, podložan sam u pisanju stati na nečiju stranu kada dođe do sukoba dvije osobe ili dvije ideje ili dva načina razmišljanja ili dvije interesne sfere.

Piše: Harun Pašalić

Jučer je Semir Efendić, načelnik opštine Novi Grad, objavio snimak u kome se vidi trgovanje glasovima uoči nadolazeće izborne skupštine KO SDA.

Za upućene, ništa novo i ništa nezamislivo u političkom životu BiH, ali i drugih država.

Ono što daje veću dimenziju ovome, jeste što je u pitanju najjača stranka u ekonomski najjačem kantonu u najmnogobrojnijoj opštini u državi Bosni i Hercegovini.

Također, ovo je i sukob dvije linije unutar SDA, tradicionalne koja nije sklona mijenjanju stvari i avangardne koja traži promjene po svaku moguću cijenu i koja teži preuzimanju stranke od starijih članova.

Kao relativno mlađi čovjek u kojem je još ostalo mladalačke buntovnosti, srce mi naginje na Efendićevu stranu, međutim iskustvo i politička baruština traži od razuma da ostane neutralno.

Zašto?

Efendić je 8. godinu načelnik Opštine, apetiti rastu i ako nije dobio šta traži, odmah se okreće FACE TV-u i facebook statusima gdje se populistički obračunava sa svojim neistomišljenicima izvan stranke i u stranci.

Kao da je jučer bio napad Huse Ćesira, vladara Novog Grada iz sjene, na novinara Žurnala, Efendić nije reagovao.

Kada je automobilom nenamjerno usmrtio starijeg čovjeka i kada su ga mediji razapinjali sa tekstovima (isti oni mediji koji ga sada hvale za hrabrost, odvažnost i nepokolebljivost) nije iz moralnih razloga ponudio ostavku niti je snosio bilo kakvu odgovornost!

Za to vrijeme, imao je političku podršku svoje stranačke sabraće i gdje je udare, umjesto njega, primao sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović zbog nepozivanja na odgovornost ili stajanjanu njegovu zaštitu pred medijskom hajkom.

Rezultat od 59 naprema 40 u korist Prevljaka dokazuje da je SDA još uvijek demokratična u unutarstranačkim izborima, ali i isto tako da je podložna lobiranju što je karakteristično, ponavljamo, za sve stranke u svim državama.

Ko smatra da je slika drugačija u drugim političkim opcijama, najblaže se može smatrati idiotom.

Ono što se (ne)namjerno medijski previdilo iz objavljenog snimka jeste da su i iz Efendićevog tabora lobirali pa možda i obećavali i kupovali, ali to na kraju nije bilo dovoljno.

Objavljeni snimak, također, pokazuje da Efendić kao već iskusan političar ima izlaznu strategiju i da snimak nije tek tako objavljen, a o tome će nam vrijeme pred nama kazati.

Za kraj, postavlja se pitanje zašto Efendić nije imao povjerenje vrha stranke u odnosu na Prevljaka!?

I to će vrijeme pokazati, ali već se može naslutiti da je u pitanju promjena političkog strujanja njemu bliskih ljudi i njihov raniji prelazak u druge političke opcije!

Izvor: Harun Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …