fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Aktivni planinari iz Fojnice: Obilazak planinarskih domova na Lopati i Pogorelici

Obilazak planinarskih domova na Lopati i Pogorelici

Jednodnevnim izletima članova PD “Vranica” Fojnica i posjet planinarskim domovima, koji su i inače omiljene destinacije fojničkih planinara i njihovih simpatizera, nastavljaju se planinarske aktivnosti Društva, koje su prilagođene za umjerene fizičke aktivnosti!

Cilj prvog jednodnevnog uspona je bio planinarki dom na Lopati, koji je iz pravca Fojnice dostupan preko planinskog sela Deževice, usponom preko lokaliteta Torine, lijepom stazom, kojom se do doma stiže za nekih sat vremena pješačenja!

Dom se nalazi na nadmorskoj visini od 1324 m. U toplom domu su nas domaćini dočekali sa raznim napitcima i zajedničkim ručkom! Na ovoj turi je bilo petnaestak planinara.

Drugi jednodnevni uspon je izveden na Pogorelici, a cilj je bio istoimeni dom koji je planinarima dostupan stazom iz sela Dusine, nedaleko od Fojnice!

Planinarskom stazom se do doma stiže za nekih sat i pol, laganog hoda, a u domu smo kao i uvijek dočekani sa izvrsnom hranom i raznim napitcima! Dom se nalazi na nadmorskoj visini od 1221 m. Na ovoj turi je bilo dvadeset i pet planinara!

Kako su nam se na svim, pa i ovim, turama pridružili i neki koji nisu bili članovi planinarskih organizacija, isti su izrazili želju za učlanjenjem u Društvo, tako da smo sada i obogaćeni novim članovima!

Treba posebno istaknuti da su ova dva planinarska doma jedna od najudobnijih i opremljenija u BiH, pa i u cijeloj regiji!
Planinarski dom na Lopati je u vlasništvu PD “Bitovnja” Kreševo, a na Pogorelici je u vlasništvu PD “Pogorelica” Kiseljak!

Žalosno je što mi, članovi PD “Vranica” Fojnica, jedini u okruženju, nismo uspjeli obnoviti svoj planinarski dom na jedinstvenoj lokaciji – Prokoškom jezeru!

I dalje se nadamo da ćemo, u skoroj budučnosti, tim nastojanjima i uspjeti, na radost velikog broja planinara, ljubitelja prirode i naših sugrađana!

Osim deklarativne potpore, godinama očekujemo i onu najvažniju – materijalnu!

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …