fbpx
Nedjelja , 7 Marta 2021

OŠTAR DEMANTIJ ASIMA MEKIĆA na pisanje o tome da je unazadio Busovaču

Općinski načelnik

Busovača; 10.01.2020. godine

Redakcija portala ARTinfo.ba

Predmet:         Reagovanje za objavljivanje – d o s t a v lj a m,

 

Gospodo iz Redakcije portala ARTinfo.ba,

 

Na vašem portalu je dana 06.01.2020. godine objavljen tekst sa naslovom „Kakve pouke iz izbora za predsjednika RH mogu izvući Hrvati Središnje Bosne?“ čija je autorica Marija Perić, a u kojem između ostalog stoji – citiram:

„ ….. Može li Busovača koja je odavno izgubila poziciju načelnika istu vratiti? Može ako pokaže entuzijazam i mobilizira biračko tijelo kao što je to učinila jučer na izborima za predsjednika RH. Naravno, uz preduvjet da imaju kvalitetnog kandidata koji će biti u stanju pokrenuti ovu po projektima i općem stanju jednu od najnerazvijenijih i najdepresivnijih općina u SBŽ, barem njezinog većeg dijela, jer dio Kaćuna s većinskim bošnjačkim stanovništvom ubrzano se razvija i izgrađuje u svakom pogledu. Utvrda je to SDA-ovog načelnika Asima Mekića u kojoj očito ništa nije prepušteno slučaju. Eto još jednog razloga hrvatskom biračkom tijelu u Busovači da se mobilizira. Jednako kao i Novog Travnika da zaustavi samovolju i anarhiju ratnog zapovjednika Refika Lende…..“ – završen citat.

Ne ulazeći u motive koji su inspirisali autoricu ovog teksta da isti objavi sa ovakvim sadržajem koji je daleko od  pravila koja se uče u samom početku pohađanja fakulteta na kojem se stiče zvanje novinara, a zbog činjenice da opisano stanje u Busovači ni iz bliza ne odgovara stvarnom stanju i činjenicama, kao načelnik Općine Busovača tražim da u skladu sa odredbama Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH ODMAH po prijemu objavite u cijelosti slijedeće

R E A G O V A NJ E

 

Neprovjereni su, samovoljni, neistiniti i najblaže rečeno tendenciozni navodi iz navedenog teksta u kojem se Kaćuni nazivaju utvrdom mene kao načelnika Općine Busovača koji ovu dužnost obavljam već treći mandat kao kadar SDA, i da sam upravo ja razlog zbog čega se Kaćuni ubrzano razvijaju i izgrađuju u svakom pogledu, a na štetu, kako to autorica naziva „većeg dijela općine Busovača“. Pretpostavljam da je mislila na dio općine Busovača naseljen Hrvatima, a svoju tvrdnju potrkepljujem slijedećim činjenicama.

Prije ratnih dešavanja na ovim prostorima nosioci privrednog razvoja su bili: „Mediapan“, „Vatrostalna-Busovača“, „Ciglana“, TP „Tisovac“, PGM, te „Ugostiteljstvo“. U međuvremenu neki od njih su samo promijenili svoje nazive, ali od istih nije ostalo ama baš ništa, iako su svi bili locirani na „većem dijelu općine Busovača“. Danas imamo slijedeću sliku istih. „Mediapan“ je otišao u stečaj, od oba pogona „Vatrostalna-Busovača“ ostalo je samo zemljište, a srušeni su svi proizvodni objekti, pa čak i zemljište. „Ciglana“ koja je u međuvremenu promijenila naziv u NIGMAtermo Ziegel odavno ne radi, a svi objekti TP „Tisovac“ su prodati u procesu privatizacije i većina njih ne radi. Isti je slučaj i sa objektima bivšeg „Ugostiteljstva“, sa izuzetkom hotela „Tisa“, dok je odavno zaboravljeno da je u Busovači postojala građevinska firma PGM.

I sve se to dešavalo kada su na čelu općinske administracije bili kadrovi iz reda HDZ-a Busovača, i kada Asim Mekić nije ni razmišljao o tome da bude načelnik Općine Busovača.

U isto vrijeme, dakle mnogo prije nego što sam postao načelnik Općine Busovača, dok se u „većem dijelu općine Busovača“ uništavala imovina prijeratnih nosilaca privrednog razvoja, na području Mjesne zajednice Kaćuni je zaživjela privatna inicijativa koja je rezultirala činjenicom da danas na ovim prostorima egzistiraju ugledne i uspješne firme od kojih se po uspješnosti u poslovanju i velikom broju zaposlenih izdvajaju „Tamex“, „EZ“, „Orman“….i mnogi drugi.

Dakle, ni u prvom niti u drugom slučaju nije Asim Mekić bio kreator ovako različitih dešavanja, već isključivo neodgovornost odgovornih u jednom dijelu općine i privatna inicijativa u drugom dijelu općine.

Ono što je Općina Busovača kao jedinica lokalne samouprave u vrijeme od kako sam ja načelnik učinila jeste da je širom otvorila svoja vrata svima onima koji su iskazali namjeru da ulažu u privredni razvoj na ovim prostorima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. A ono što je Općina mogla učiniti za sve njih jeste pojednostaviti proceduru dobivanja potrebnih odobrenja i ulagati u izgradnju infrastrukture. I ne samo za privredne subjekte, već za sve građane općine Busovača u cilju stvaranja boljeg ambijenta i uslova za kvalitetniji život.

Ovo je jedina istina koju najbolje znaju sami građani općine Busovača, kao i činjenica da je u pojedinim segmentima, a prema ukazanim potrebama građana, bilo više ulaganja u „većem dijelu općine Busovača“ u odnosu na dio koji nazivate mojom utvrdom.

Ono što takođe treba da znate jeste činjenica da sam u trenutku preuzimanja dužnosti načelnika Općine Busovača na koju sam izabran voljom većine njezinih građana, zatekao neizmirene obaveze u iznosu jednog godišnjeg općinskog budžeta, nastao u vrijeme kada su navedenu dužnost obavljali kadrovi HDZ-a. Danas je općinski budžet u cijelosti saniran, uredno se izmiruju obaveze prema javnim preduzećima i ustanovama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, sportskim klubovima i svim korisnicima sredstava općinskog budžeta. Uz to, Općina Busovača sufinansira sve projekte koje iniciraju sami građani, a koji doprinose njihovom boljitku.

Moralna je obaveza i dužnost svakog punoljetnog građanina da iziđe na izbore bez potrebe njihovog mobiliziranja od bilo koga ili bilo koje političke opcije, ali je njegovo lično opredjeljenje kome će ukazati svoje povjerenje.

Ono što mislim da birače opredjeljuje da upravo meni daju svoje povjerenje

jeste ono što ja u stvarnosti i jesam – načelnik svih građana Busovače bez obzira na sve njihove razlike koje za mene ne postoje, a u što su se svi građani do sada bezbroj puta mogli sami uvjeriti.

I na kraju, umjesto da reagujem na druge dijelove vašeg teksta, pozvat ću vas da pročitate komentare koje su na isti dali oni koje pozivate na mobilizaciju. Ako ste imalo realni i upućeni u sadašnji trenutak ne samo na području općine Busovača već i šire, sve će vam se samo kazati.

A što se mene tiče, i n narednim lokalnim izborima ja neću mobilizirati „svoje“ glasačko tijelo, već ću pozvati sve građane općine Busovača da obave svoju građansku dužnost i moralnu obavezu, iziđu na izbore i svoj glas daju onima kojima vjeruju.

OPĆINSKI NAČELNIK

Asim Mekić, dipl.ing.

Pročitajte i ovo

Nakon novih službenih automobila, posebno se naručuju zatamnjena stakla na limuzinama

Bh. vlasti nisu sposobne građanima nabaviti vakcinu protiv koronavirusa. Međutim, nabavka skupocjenih službenih automobila, itekako …