fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

ISTRAŽUJEMO slučaj “strujnog udara” u Prokosu: Nalazi inspekcija ukazali da NIJE krivac MHE “Mujakovići”

01. decembra je došlo do “strujnog udara” u MZ Prokos koji je mnoga domaćinstva i privredne subjekte ostavio bez vrijedne bijele tehnike, a privredne subjekte ostavio bez mašina što je ukupno za rezultat dalo višemilionsku štetu, računajući direktnu i indirektnu.

Istog dana, kada se desio strujni udar, su se počele plasirati priče da je za nastali “strujni udar” kriva minihidroelektrana “Mujakovići”.

Međutim, konačnu presudu o krivcu u ovome slučaju su mogle dati samo nadležne inspekcije, kantonalne i nezavisne, angažovane samo da bi ispitale ovaj slučaj.

Također, brojni stanovnici MZ Prokos su se žalili na odnos Elektroprivrede BiH, šaljući nam fotografije računa za električnu energiju dospjelih 10-tak dana nakon “strujnog udara”, a da prije toga EPBiH im se nije obratila ni saopštenjem i izvinjenjem za nastalu štetu.

Jedan od računa koji su nam poslali stanovnici MZ Prokos
Jedan od računa koji su nam poslali stanovnici MZ Prokos

Simptomatično je i to da niko od zvaničnika Elektroprivrede BiH ne želi pred kamere niti da odgovori na pitanja o roku isplate štete fizičkim licima i privatnim subjektima.

Po našim saznanjima, EPBiH je dužna u slučaju nanesene štete istu isplatiti u roku od 21 dan.

Da se vratimo na mHe “Mujakovići”…

Iako je isti dan plasirana priča od da je ova hidroelektrana kriva za “strujni udar”, brojne inspekcije pokazuju drugačiju sliku.

Naime, naš portal je uspio doći do brojnih dokumenata i izvještaja inspekcija koje ćemo u narednim danima objavljivati, a koje ukazuju na to da krivac za “strujni udar” nije minihidroelektrana “Mujakovići”.

Jedan od zapisnika sačinjenih u neposrednom periodu nakon "strujnog udara"
Jedan od zapisnika sačinjenih u neposrednom periodu nakon “strujnog udara”

O tome, ko je krivac za “strujni udar” i kako je došlo do istog, može se samo nagađati, ali ono što nalazi inspekcija, do sada, definitivno potvrđuju jeste da se krivac “ne krije” u minihidroelektrani.

Nastavit ćemo pratiti ovaj slučaj…

 

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …