fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Reumal u 2019. godini i čestitka direktora Alije Mukače i direktorice Kubat povodom novogodišnjih praznika

Kraj 2019. godine je bio sjajna prilika da razgovaramo sa izvršnim direktorom “Reumala” Alijom Mukačom kako bismo se upoznali sa poslovanjem ove firme u ovoj godini.

Kako nam je na početku razgovora kazao, danas je na sastanku sa članovima Uprave i šefovima iznio podatke da je 2019. godina bila najuspješnija godina od 1996. te  u ovoj godini su ostvareni najveći prihodi poslijeratnog Reumala izuzimajući 2015. godinu, kada je fakturisano za Libijske ranjenike, što nikada nije naplaćeno.

Također, veoma bitno je napomenuti da su istovremeno i poslovni rashodi najmanji rashodi u posljednjih 20 godina.

Na veliku radost svih ponovo se vraća povjerenje gostiju, broj noćenja se povećao za 10 hiljada u odnosu na 2018. godinu, odnosno za 20 hiljada u odnosu na 2017. godinu.
Ukupan broj noćenja u Reumalu ove 2019. godine iznosi oko 150 hiljada noćenja.
Što se tiče investicija, u 2019. godini je investirano preko pola miliona KM, od toga najveci dio u adaptaciju trećeg sprata Reumala, zatim naravno, govori nam Mukača, investirano je preko 150 hiljada KM u medicinsku opremu jer je to osnovni biznis Ustanove, instalirane su nove i savremene hladnjače, ulagano je u kotlovnicu, odvojen je prostor za pušače od nepušačkog dijela što su gosti posebno pozdravili, te se ulagalo u druga stalna sredstva u kuhinji, ugostiteljskom i smještajnom dijelu.

“U 2020. godini se planira završetak adaptacije 2. sprata, čime bi smještajni dio u Reumalu bio završen, a zatim je u planu adaptacija prostora, bazena i smještajnih kapaciteta u Novoj bolnici (Banji), jer nam je to trenutno najveći problem kao i nastavak ulaganja u medicinsku opremu.”

“Ostvareni rezultati su otvorili priliku i menadžmentu Reumala da od 2020. godine poveća platu onim radnicima koji imaju najniža primanja u iznosu do 10%!”

“Shodno budućem radu i rezultatima, ići ćemo u srazmjerno povećanja plata svim radnicima u svim platnim razredima” – govori nam Mukača.

Također, u toku 2019. isplaćen je svim radnicima regres te novčani poklon povodom 40 godina rada objekta Reumala. U 2018. uvedena je isplata razlike toplog obroka koja je nastavljena i u 2019 godini.

Direktor Mukača ističe i to da će se od januara 2020. povećati isplata naknade za prijevoz sa 20% na 60% cijene mjesečne karte.

Posebno smo postavili pitanje vezano za porezni dug Reumala i objavu PUFBiH da je Reumal među tim dužnicima, kao i pitanje tužbe radnika za Kolektivni Ugovor?!
“Porezni dug je nastao u 2016. i 2017. godini za vrijeme “stare” uprave. Mi sada redovno servisiramo mjesečne porezne obaveze te otplaćujemo i zaostali dug koji nam je ostavila prethodna uprava. Zatekli smo porezni dug u iznosu od milion i 100 hiljada KM i sa našim redovnim otplaćivanjem smo ga sveli na 600 hiljada KM za koje se nadamo da ćemo riješiti u narednih godinu i pol dana ” – zaključuje Mukača.

“Što se tiče tužbe 48 zaposlenika za neprimjenu Kolektivnog Ugovora u zdravstvu, nažalost informacije nisu tako lijepe i ugodne, i na njih je jako teško uticati. Reumal je Ustanova u Općinskom vlasništvu koja se finansira isključivo svojim radom i prihodima koje ostvaruje na tržistu te za ovih godinu i pola dana od kako sam tu Reumal nije dobio ni jednu KM donacije.” – kazao je Mukača.

Direktor dalje objašnjava da “ukoliko se Sud odredi u konačnoj Odluci i presudi u korist radnika , onda ce višemilionski iznos blokirati račun preduzeća te ce to biti konačan kraj rada Ustanove i otkaz za skoro 370 radnika, i nazalost manjina radnika ce ugroziti radna mjesta svih. Moram reći i sam da su plate u Reumalu niske i male, ali i to je plod 20 godišnjeg nakupljanja frustracija primanjima te se trudim da donekle razumijem, ali su izabrali pogrešan trenutak, trenutak koji nije mogao biti gori a uz to odbacili urađeno do sada. Nažalost radnici koji su tužili nisu svejsni u kakvoj smo situaciji bili kada sam preuzeo Ustanovu i ne žele da prepoznaju trenutnu situaciju, te koliko se ulaže u poboljšanje uslova radnika, te da bi to bi zadnji ekser u kovčeg ako se Odluka donese u njihovu korist. Nadam da ce se naći kompromisno riješenje i Sud donijeti pravednu odluku u interesu svih, jer će eventualnim dobijanjem nekolilo hiljada KM ostati bez radnih mjesta i oni i svi ostali.”

Na kraju, direktor Alija Mukača je iskoristio priliku da svim pacijentima, gostima, radnicima Reumala, Fojničanima i svima koji prate naš portal čestita novogodišnje praznike uz želju da 2020. godina bude godina zadravlja, sreće i veselja.

U nastavku pogledajte fotografije soba i hladnjače spomenutih u tekstu.

 

 

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …