fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Obilježena 26. godišnjica od ubistva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

Danas, 13. novembra 2019. godine, obilježena je 26. godišnjica od ubistva fra Nikice Miličevića, gvardijana i fra Leona Migića, samostanskog vikara Samostana Sv. Duha u Fojnici. Misno slavlje je predvodio sadašnji gvardijan samostana fra Mirko Majdandžić.

26. godišnjici strijeljanja fra Nikice i fra Leona prisustvovali  su potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara i predsjednik KO HDZ-a BiH SBK Radoje Vidović.

Tokom nadahnute propovijedi, gvardijan fra Mirko Majdandžić istakao je kako danas zajedno sa našom proslavljenom braćom, fra Nikicom i fra Leonom, molimo za sve nas i za našu budućnost.

„Teško je nešto pametno reći, no pokušat ću sažet današnju propovijed u tri riječi koje su nam itekako važne kroz život, koje su bile važne kroz povijest, a koje su danas riječi vodilje. Prva riječ je „svetost“. Prva pomisao na ovu riječ su naši sveci i blaženici, no ako pogledamo svece, blaženike i blaženstva vidjet ćemo kako se i mi možemo pronaći u nekima. Svetost smo udaljili od nas, a ona bi nam trebala biti životni put. Druga riječ je „oproštenje“. Ovu riječ smo previše suzili. Često kažemo „opraštamo, ali ne zaboravljamo“. To se ne smije događati, moramo opraštati radi nas samih, radi toga da bi nama bilo lakše i moramo učiniti pomake radi mira među svima nama u cijelom svijetu. Treća riječ je „sačuvanje“. Fra Nikica i fra Leon su se žrtvovali za nas, žrtvovali su svoje živote radi naše budućnosti, a tako i mnogi drugi koji su vlastitom krvlju platili ono što mi imamo danas. Odgovornost koju imamo moramo provoditi i sve što imamo sačuvati. Trebamo voljeti ovaj prostor, živjeti na njemu i stvarati bolje životne uvjete. Nije mnogo potrebno, samo malo žrtve koju su mnogi prije nas dali prenoseći odgovornost u naše ruke“, kazao je fra Mirko Majdandžić.

grad-busovaca.com

 

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …