fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Iz kuhinje u dalekoj Australiji se širi miris bosanskih specijaliteta!

Iako na našem portalu pišemo o uglavnom o Fojničanima u dijaspori, danas ćemo vam predstaviti jednog uspješnog i srdačnog  Omera Čaluka iz Donjeg Vakufa koji od 1996. godine živi i radi u Perthu, Australija.

Omer, sin Nurije i Emine,  i njegova supruga Zejna (rođ. Velić ) su vlasnici prepoznatljivog restorana “Sultan” i halal mesnice “Vrbas”, na spomenutom kontinentu.

Sa bratom Enverom i djecom Hamzom, Nurijom i Medinom te uz radnike iz  svih dijelova svijeta (Australije, Indije i Italije…)  nude vrhunska bosansko-hercegovačka jela kojima Austrilijanci ali i drugi gosti ne mogu odoljeti.

Danas su veoma gostoprimljivo dočekali i ugostili muftiju Jasmina Bekrića, članove delegacije Rijaseta Karadžu i Pašalića, imama Kozicu, predsjednika džemata Kadića te članove Memića i Čolića.  Gosti su primijetili, i ponosno gledali,  oduševljenje Austrilijanaca poznatim bosanskim jelima poput bureka, tarhane, sarmi, baklava, hurmašica…

U restoranu se jelo tradicionalno završava posluživanjem originalne bosanske kahve u džezvi i rahat-lokumom.

Također, u njihovoj mesnici “Vrbas” se mogu kupiti i originalna pečenica, stelja te jela ispod sača.

Omer u duši nosi svoju Bosnu. Svaka tri mjeseca ide u svoj Donji Vakuf i uživa u mirisu rodnoga kraja i u društvu prijatelja iz mladosti. Sponzor je vise projekata u svojoj općini. Zanimljivo je to da je njegova supruga Zejda kao izbjeglica tokom 93.-94. boravila sa svojom r. svekrvom i djecom Hamzom i Nurijom u Islamabadu , Pakistanu. Boravili su u kampu sa 270 drugih nasih muhadžira. Spomenula je i Fojničanina g. Envera Pašalića koji je tada u ime održave BiH bio angažiran u radu sa našim prognanim Bošnjacima.

Pored silnog posla, Zejna je vrijedna hanuma koja svakog petka pohađa kurs Kur'ana i učestvuje sa mužem u svim džematskim projektima.

 

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …