fbpx
Subota , 24 Februara 2024

KAKO JE TO MOGUĆE: Pošte RS u minusu 2,1 a BH Pošta u plusu 3,5 miliona KM!

U finansijskom izvještaju javnog preduzeća Pošte Republike Srpske za treći kvartal 2019. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, naveden je šokantan gubitak za taj period u iznosu od 1.049.339 KM.

Ukupni prihodi iznosili su 46.5 miliona KM, a rashodi 47. 6 miliona KM.

Revizija je, nakon kontrole finansijskog poslovanja „Pošta RS“, skrenula pažnju da su na kraju 2018. godine, kratkoročne obaveze bile veće od tekuće imovine preduzeća za 5.2 miliona KM.

“Ove činjenice ukazuju na mogućnost uticaja na sposobnost ‘Pošta’ da posluje po načelu stalnosti poslovanja. Zakonom o poštanskim uslugama definisana je obaveza da Vlada obezbijedi dio neophodnih sredstava za funkcionisanje ‘Pošta’. U skladu sa navedenim Vlada i Narodna skupština su u decembru 2018. godine odobrile subvenciju za sufinansiranje neprofitabilnih pošta, koje posluju u rubnim i ruralnim područjima RS, a koja su ekonomski nedovoljno razvijena”, naveli su revizori iz revizorske kuće “Grant Thornton” Banja Luka.

Generalni direkor BH Pošte, Mirsad Mujić, kazao je za “Slobodnu Bosnu” da će ovogodišnja dobit preduzeća biti rekordna i vjerovatno će premašiti iznos od 3,5 miliona KM.

“Za 2019. godinu planirali smo profit od oko 2 miliona KM, no taj rezultat smo ostvarili već u prvih šest mjesecu ove godine. Vjerujem da će profit na kraju godine premašiti 3,5 miliona KM”, kazao je Mujić za “Slobodnu Bosnu”, dodavši da će se ukupni bruto prihod preduzeća prvi put primaknuti iznosu od 100 miliona KM.

Mujić je također kazao je je brza pošta najveći generator prihoda BH Pošte.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio SAFET (Muharem) MUJČIĆ iz Vukeljića

Na Bolji svijet je preselio SAFET (Muharem) MUJČIĆ iz Vukeljića u 63. godini života. Dženaza …