fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Fantastična prilika za mlade naučnike: Kamp fizike u Sarajevu u mjesecu novembru

Društvo fizičara u BiH u mjesecu novembru organizuje Kamp fizike od 23. do 25. novembra.

Mjesto održavanja je Richmond Park College Sarajevo, Francuske revolucije bb, Ilidža.

Ova vrsta kampova je fantastična prilika za sve mlade fizičare, osnovce i srednjoškolce, da usavrše svoja znanja, ali i da se adekvatno pripreme za školska, opštinska, kantonalna, federalna i državna takmičenja.

Selver Pepić i Ivan Kegelj, jedbi od organizatora ovih kampova su nam kazali da Društvo fizičara u FBiH organizuje dva do tri višednevna kampa fizike gdje osnovci i srednjoškolci imaju priliku da nauče fiziku na kvalitetan i zanimljiv način (npr. rade eksperimente sami), a predaju im najbolji studenti fizike i tehničkih fakulteta. Pored toga redovno imamo i stručna predavanja od uspješnih naučnika i inžinjera u BiH – npr. prošli put je predavao momak porijeklom iz Žepča koji radi kao inžinjer avionskih motora u Rolls Royceu.

Glavni cilj kampova je da učenici upoznaju svijet nauke i inžinjeringa i vide da se i oni mogu njima baviti ako žele, te da učenike spremimo za studij elektrotehnike, mašinstva, fizike i slično, a i za sve nivoe takmičenja (kantonalno, federalno, drzavno, olimpijade).

“U prosjeku imamo oko 90-100 učenika na kampovima, i naši učenici budu redovno sjajni na takmičenjima i kasnije na studiju” – govore Selver i Ivan.

Ono što je bitno istaći jeste da je cijena smještaja, hrane i svih predavanja u ova tri dana sveukupno 80KM.

Sve informacije o Kampu, ali i kako se prijaviti možete pronaći na sljedećem linku http://dfufbih.ba/index.php/bs/

Pročitajte i ovo

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša …