fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Oprezno danas, upaljen je meteoalarm za cijelu BiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 14; Sarajevo 16; Banja Luka, Livno, Tuzla i Zenica 18; Bihać, Doboj, Prijedor i Sanski Most 19; Bijeljina i Široki Brijeg 20; Grude i Stolac 21; Gradačac 23; Mostar, Neum i Trebinje 24°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946Pa, za 3hPa je veći od normalnog i opada.

Bioprognoza: Stabilnije i sunčanije nego proteklih dana, ugodnije tokom prijepodneva, potom će usljed sparnog vremena opšta slika biti nešto lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Također, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na jugu zemlje do 38°C. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

Za područje cijele zemlje upaljen je meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura. I dok je za većinu BiH na snazi žuti meteoalarm zbog vrelina, za područje Mostara upaljen je narandžasti, što znači da se očekuju ekstremno visoke temperature.

U srijedu preovladavaće pretežno sunčano vrijeme. U drugoj polovini dana u Bosni će biti male do umjerene naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C.

U četvrtak u Bosni će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima u Bosni je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 40°C.

U petak u Bosni i Hercegovini većinom umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući širom Bosne i na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 38°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …