fbpx
Nedjelja , 16 Juna 2024
Branko

Stanić: Nekorektno je trpati nas u isti koš, štićenici Zavoda Bakovići imaju svu potrebnu skrb

Fojnica: Reakcija ravnatelja Zavoda Bakovići Branka Stanića nakon neusvajanja izvješća o radu svih pet ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u F BiH

Nakon dramatičnih riječi o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih „Pazarić“ koje je s govornice Parlamenta Federacije BiH na ovotjednom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnicima i javnosti uputio Redžep Salić, ravnatelj Zavoda u Pazariću, pala su izvješća o radu u prošloj godini svih pet ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Federaciji BiH.

Ne ulazeći u rad Zavoda Parazić, uvjete korisnika ove ustanove koji katastrofalni ali ni aktivnosti koje su dovele do njih, a koje će po svemu sudeći biti predmetom istrage i utvrđivanja krivične odgovornosti, Branko Stanić, ravnatelj Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba smještenog u naselju Bakovići u Fojnici, ogorčen je što izvješće o radu ove ustanove nije dobilo potporu zastupnika. „Jednostavno je nekorektno trpati nas u isti koš jer naši korisnici nisu gladni, imaju dobre uvjete boravka i liječenja, a uz sve to dio njih, prateći europske trendove zbrinjavanja osoba s poteškoćama u razvoju, izmjestili smo u objekte izvan Zavoda gdje uz stručni nadzor, žive samostalno osiguravajući im mogućnost povratka u zajednicu“, kazao nam je Stanić.

„Naravno da uvijek ima prostora da se neke stvari poprave i na tomu se aktivno radi i u Zavodu Bakovići. No, naši korisnici, njih više od 300 imaju sasvim dobre uvjete boravka te odgovarajuću skrb. Po meni nije bilo nikakvog razloga da se svakoj od ustanova ne pristupi pojedinačno, jer iako se bavi istom djelatnošću, ne znači da svi radimo na isti način i da je stanje u svim Zavodima jednako kao u Pazariću“, dodaje Stanić uz napomenu da je Izvješće o radu Zavoda Bakovići prihvatila Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj krajem lipnja ove godine.

Po Zakonu, djelatnost Zavoda obuhvata socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, psihosocijalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za samostalan život i rad prema preostalim sposobnostima i sklonostima, provođenje radnih i okupacijskih aktivnosti odraslih osoba starijih od 18 godina života. Usluge se pružaju unutar ustanove u kolektivnom obliku smještaja te u vanjskim jedinicama , kućama, i stanovima gdje se provodi program Stanovanja uz podršku za oko 50 osoba od ukupno 302 korisnika koliko ih je Zavod Bakovići imao krajem prošle godine. O korisnicima se brine 113 zaposlenih što je nešto manje u odnosu na važeće standarde rada socijalnih ustanova. No, iako je uposlenih manje, sve su službe Zavoda u 2018. godini realizirale planirane aktivnosti predviđene Programom rada.

„Sve aktivnosti su imale jedinstven cilj, a to je poboljšanje kvalitete života korisnika u Zavodu kroz njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu i sudjelovanje u procesu transformiranja ustanove“, stoji uz ostalo u izvješću o radu Zavoda Bakovići. Održavanje veza sa srodnicima i prijateljima korisnika, sudjelovanje u događanjima u lokalnoj zajednici, organiziranje različitih aktivnosti izvan ustanove, radno- okupacijske terapije samo su neki od načina na kojima se aktivno radilo na poboljšanju kvalitete življenja korisnika Zavoda Bakovići, navedeno je u izvješću u prošlogodišnjem radu ove ustanove. „Ako bismo kategorizirali uvjete boravka naših korisnika, ja bi rekao da smo mi hotel s tri zvjezdice“, zaključuje Branko Stanić, ravnatelj Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima, jednog od dvije ovakve ustanove u Fojnici. Stanić je mišljenja da je svakoj od pet ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Federaciji BiH trebalo pristupiti ponaosob te ih tretirati u skladu sa stanjem u Zavodima.

Artinfo.ba

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …