fbpx
Ponedjeljak , 4 Marta 2024

Obilježena godišnjica pada aviona na planinu Zec

Ceremonija obilježavanja 27. godišnjice pada italijanskog aviona i pogibije četiri člana posade, održana je danas na planini Zec kod Fojnice.

Svečanost je organizovana od strane ambasade Italije u BiH a prisustvovali su Carlo Marcotulli, otpravnik poslova Ambasade Italije u BiH, pukovnik Paolo Sfarra, Vojni ataše Ambasade Italije,mons. Luigi Pezzuto, Apostolski Nuncij u BiH,Senka Zelaja, predstavnik Ministarstva odbrane BiH i predstavnici Eufora i NATO-a te brojni vojni atašei ambasada zemalja akreditiranih u BiH.

Također, svečanosti je prisustvovao i vijenac položio i načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, sekretar Azem Huseinbašić te vijećnik OV Fojnica Almir Zulum.

Nesreća na planini Zec dogodila se 3.septembra 1992.godine kada je avion italijanskih zračnih snaga „Lira 34“, koji je prevozio humanitarnu pomoć, oboren od strane zrakoplovnih projektila. Nije bilo preživjelih, svi članovi posade su izgubili živote.

Nekoliko godina kasnije, u blizi pogibije je podignut spomenik žrtvama i od tada se svake godine održava vojna ceremonija u čast sjećanja na žrtve.

fojnica.ba

Pročitajte i ovo

Preminula je Anđelka Taraba, r. Beblek iz Fojnice

Preminula je Anđelka Taraba, r. Beblek iz Fojnice u 73. godini života. Misa zadušnica bit …