fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

FOTO: Fojnički planinari osvojili Treskavicu, Zelengoru i Leliju

Za protekli vikend, trinaest članova Planinarskog društva “Vranica” Fojnica je učestvovalo u obilasku dvodnevnog planinarskog puta “Dr. Jovo Elčić” po najatraktivnijim predjelima planina Zelengore, Lelije i Treskavice!
Obilazak je bio memorijalnog karaktera i, evo već sedmu godinu, upriličen na sjećanje rano preminulom velikom planinaru i našem prijatelju, dr. Jovi Elčiću!

Okupljanje je bilo u petak, u Kalinoviku, a učestvovalo je pedesetak planinara iz cijele BiH!

Prvog dana, u subotu, ustajanje je bilo prije svitanja (u 04:00 h), zatim ukrcavanje na otvoreni kamion i vožnja 26 km makadamskim putem do “srca” Zelengore, prijevoja Borovno brdo, a polazak na uspon je bio posebno atraktivan i neobićan za većinu učesnika!
Impresivna grupa planinara se Kretala po Zelengori i Leliji, penjala na vrh Bregoč (2014 m), posjetili Kotlaničko i Štirinsko jezero, penjali na vrh Velika Lelija (2032 m), za što je trebalo preko 10 sati hoda, prelazeći oko 26 km!!
Povratak sa Lelije je bio ponovo na kamionu, sa lokakiteta Mrkodo, u kasnim popodnevnim satima!
U lovačkoj kući “Dobre Vode” je bila upriličena zajednička večera i druženje do kasno u noć!

Drugi dan, u nedjelju, ustajanje nije bilo tako rano ( u 07:00 h) i išli vlastitim prijevozom, makadamskom cestom oko 8 km do nekropole stećaka na Gvoznom polju, a kretali se kružnom stazom po kalinovičkoj Treskavici, uspinjući se sa lokaliteta Gvozno polje (1340 m) na vrhove Veliki Treskač (1969 m) i Mali Treskač (1815 m), za što nam je trebalo oko 7 sati hoda, prelazeći 10 km!!
Na završetku obilaska planinarskog puta, svim učesnicima je svečano uručeni ovjereni Dnevnici i numerisane spomen značke!

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …