fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Ahmed ef. Vuković: Hidžra u nama

HIDŽRA U NAMA..
Sva hvala pripada Allahu dž.š., salavat donosimo na Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, na časne ashabe, na sve šehide, evlije i one koji na onaj vječni svijet sa imanom u srcima preseliše.
Noćas iza akšam namaza u Čaršijskoj džamiji će biti proučen mevludski program i time ćemo na lijep i svečan način dočekati novu 1441. Hidžretsku godinu. Za početak obračunavanja islamskog kalendara drugi halifa hazreti Omer r.a., se odlučio da to bude od događaja preseljenja iz Mekke u Medinu, od hidžre. Od tog vakta pa sve do danas ljudi čine hidžru iz raznih razloga i na razna mjesta. Bošnjaci kao narod danas svjedoče hidžri, većinom mladih ljudi, iz naše domovine u zapadne zemlje, ponajviše u Njemačku. Odlaskom u Njemačku oni ne tragaju samo za materijalnom sigurnošću. Ankete kažu da oni iz ove zemlje odlaze zbog nepotizma, korupcije, lošeg medicinskog tretmana, zbog obrazovanja. Mi koji ostajemo u ovoj lijepoj domovni, također smo izloženi ovim stvarima. Neki od nas ne žele otići, neki jednostavno ne mogu. Da bismo se uspješno suprostavili svim pošastima ovog društva mi moramo učiniti hidžru unutar nas samih. Kako ćemo to učinit?! Ako pažljivo čitamo kur’ anski tekst, vidjet ćemo da su mnogi narodi doživjeli razne kataklizme, nestanke, samo iz razloga što su činili gnusna djela, ili su ih svojom šutnjom odobravali. Musaov a.s., narod se bojao svojih političkih predstavnika, doživljavajući ih gotovo kao Bogove. Njihov politički lider Faron je od njih tražio da ga smatraju Bogom. Proganjajući Musaa a.s., i njegove sljedbenike skončali su u moru, i tako izbrisani sa lica zemlje. Nuhov a.s., narod je doživio ogromni potop. Spašeni su samo oni koji su istinski slijedili Nuha a.s. Lut a.s., je bio na istom ezijetu na kojem se mi kao vjernici nalazimo. Ovih dana čitamo, zatrpani smo pričom kako će u Sarajevu biti održana nekakva parada, gdje će svi perverznjaci ovog svijeta da ponosno kažu da je njihova perverzija uredu. “I Luta. Kada narodu svome reče: “Vi činite takav razvrat kakav prije vas niko na svijetu nije činio: s muškarcima opčite, po drumovima presrečete, i na skupovima svojim najodvratnije stvari činite”, – odgovor naroda njegova bijaše: “Učini da nas Allahova kazna stigne, ako istinu govoriš!” (el-Ankebut, 28-29) Važno je da i mi poput Luta a.s., imamo čvrst i jasan stav. To što se od nas traži da prihvatimo kao normalno, nećemo i ne možemo prihvatiti. Po kur’ anskom iskazu homoseksualizam je bolest i to je naš stav.
Hidžra Muhammeda a.s., iz Mekke u Medinu nam je donijela džemat, džamiju, ezan, džumu i bratimljenje. Prvo što je u Medini uspostavio Muhammed a.s., bio je džemat kojeg je kroz namasku formu počeo prakticirati u novosagrađenoj džamiji u mjestu Kuba u blizini Medine. Na namaz se pozivamo ezanom. Ezan je naš poziv na spas, na uspjeh na oba svijeta. Ne odazvati se na ovaj poziv, velika je „ hrabrost“. Danas gotovo da nema mjesta u kojem se ezan ne čuje. Džumanski farz je vrijeme kada vjernik mora ostaviti ovodunjalučke obaveze i pridružit se svojoj braći u džematu da se sluša Kur’ an i ono što nam je u amanet ostavio Muhammed a.s. Da bi svi ovi ibadeti bili istinski uspješni, mi moarmo biti istinska braća poput čvrste građevine, naslonjeni jedni na druge.
Kada budu ove tekovine hidžre prisutne u nama, onda neće biti potrebna hidžra ni u Njemačku, ni u nas same. Bit će dovoljno redovno ići u džamiju na namaz. Do tada, bojat ćemo se svojih političkih lidera poput Faraona, do tada Njemačka će nam se činiti kao ona Nuhova lađa, do tada na pederluk ćemo gledati kao obični beskičmenjaci koji svoj stav ni u snu ne mogu imati.
Molim Allaha dž.š., da nam hidžra bude istinski putokaz u ovoj tami kojom od rata na ovamo hodimo. Neka nam dova bude da se vratimo Kur’ anu i njegovim vrijednostima. Amin..

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …