fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

VANDALI KOJI SU OTUĐILI ZASTAVU REPUBLIKE BIH OSUĐENI NA PO TRI MJESECA IZA REŠETAKA

Tri osobe koje su prije nepunih osam mjeseci otuđile zastavu sa jarbola ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu osuđene su na uvjetnu kaznu.

Općinski sud u Kiseljaku osudio je Marina Cigelja, Danka Trogrlića i Darka Zeleniku zbog krivičnog djela Oduzimanje tuđe pokretnine na po tri mjeseca iza rešetaka, ali samo ukoliko u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Cigelj, Trogrlić i Zelenika su, podsjećanja radi, 31. decembra 2018. godine otuđili zastavu Republike BiH koja se nalazila na šehidskom spomen-obilježju ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu.

– Marin Cigelj se popeo na ogradu, koja se nalazi iza jarbola i pokušao dohvatiti jednu od zastava, dok su ga Dinko Trogrlić i Darko Zelenika pridržavali. Kada je Cigelj dohvatio zastavu sa ljiljanima, isti su mu pomogli da je otrgne sa jarbola, nakon čega su sa zastavom napustili mjesto – navodi se u presudi.

Kao olakšavajuća okolnost osuđenima je uzeta činjenica da su priznali izvršenje krivičnog djela te da do sada Trogrlić i Zelenika nisu bili osuđivani. Cigelj je ranije osuđivan.

Općinski sud u Kiseljaku je Medžlis Islamske zajednice Kiseljak uputio da imovinsko-pravni zahtjev može ostvariti u parničnom postupku, a osuđeni su obavezni snositi i troškove sudskog paušala u iznosu od po 50 KM, piše Faktor.

Pročitajte i ovo

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću. U svojoj izjavi, …