fbpx
Petak , Oktobar 18 2019

VANDALI KOJI SU OTUĐILI ZASTAVU REPUBLIKE BIH OSUĐENI NA PO TRI MJESECA IZA REŠETAKA

Tri osobe koje su prije nepunih osam mjeseci otuđile zastavu sa jarbola ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu osuđene su na uvjetnu kaznu.

Općinski sud u Kiseljaku osudio je Marina Cigelja, Danka Trogrlića i Darka Zeleniku zbog krivičnog djela Oduzimanje tuđe pokretnine na po tri mjeseca iza rešetaka, ali samo ukoliko u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Cigelj, Trogrlić i Zelenika su, podsjećanja radi, 31. decembra 2018. godine otuđili zastavu Republike BiH koja se nalazila na šehidskom spomen-obilježju ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu.

– Marin Cigelj se popeo na ogradu, koja se nalazi iza jarbola i pokušao dohvatiti jednu od zastava, dok su ga Dinko Trogrlić i Darko Zelenika pridržavali. Kada je Cigelj dohvatio zastavu sa ljiljanima, isti su mu pomogli da je otrgne sa jarbola, nakon čega su sa zastavom napustili mjesto – navodi se u presudi.

Kao olakšavajuća okolnost osuđenima je uzeta činjenica da su priznali izvršenje krivičnog djela te da do sada Trogrlić i Zelenika nisu bili osuđivani. Cigelj je ranije osuđivan.

Općinski sud u Kiseljaku je Medžlis Islamske zajednice Kiseljak uputio da imovinsko-pravni zahtjev može ostvariti u parničnom postupku, a osuđeni su obavezni snositi i troškove sudskog paušala u iznosu od po 50 KM, piše Faktor.

Pročitajte i ovo

Adna Šljivar iz Kiseljaka osvojila 1. mjesto na državnom Takmičenju u pisanju pisama

U Mostaru je danas održana svečana dodjela nagrada najboljim učesnicima Takmičenja u pisanju pisama za …