fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Otkazan dolazak Boeinga 747 sa 50 respiratora za BiH

Pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora, neće doći u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Otkazan je dolazak humanitarne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se otkazuje”, kratko su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Razlog otkazivanja je nemogućnost preuzimanja donacije zbog komplikovanog sistema odlučivanja o raspodjeli opreme i pomagala između entiteta.

“Nemamo nikakve mogućnosti ni za preuzimanje ni skladištenje nove opreme jer nemamo mogućnosti”, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Podsjetimo, pomoć je trebala stići avionom Boeing 747-400 aviooperatera Vlade Dubaija u kojem bi se između ostalog nalazilo i 50 respiratora.

Osim respiratora, u pošiljci bi se nalazilo 20.000 zaštitnih odijela, 40.000 vizira, 20.640 naočala, 420.000 maski N95, jednokratnih hirurških maski i jednokratnih zaštitnih maski te 148.000 pari rukavica.

Pročitajte i ovo

Imenovan privremeni Upravni odbor Zavoda “Drin”

Razješavaju se dužnosti predsjednik i članovi Upravnog odbora u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu …