fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Prokoško jezero i Elvirin burek – nevjerovatni merak na fojničkom biseru

Ovih dana smo smo boravili na Prokoškom jezeru i uživali u blagodatima prirode, ali i u blagodatima planinskog života, smještaja, domaće zdrave i ukusne hrane. Osim arapskih turista, na jezeru se nalaze i brojni turisti iz Bosne i Hercegovine i naše dijaspore.

Tu i tamo nađe se neki hrabri kupač kojeg snimaju prijatelji i koji će se hvaliti svojom hrabrošću pa makar dobio i malo prehlade i temperature.

Ono u čemu smo mi, ipak, najviše uživali jeste šetnja oko jezera te šetnja putevima iznad jezera i sjedenje pored brojnih potoka i potočića koji se, kasnije, ulijevaju u jezero.

Boravili smo u vikendici Ismeta i Elvire Pamić, divnim domaćinima koji su se trudili da svaki trenutak proveden na Prokoškom jezeru bude proveden u ljepoti i uživanju. Njihova vikendica se nalazi tik u samo jezero te kao i većina drugih mještana izdaju svoje sobe turistima. Osim fantastičnog mjesta na kojem se vikendica nalazi, još više su nas oduševila Elvirina i Ismetova kulinarska ponuda i umijeća. Fantastična janjetina, burek ispod sača, grilovana piletina su samo neka od jela koja kasnije zasladite tulumbom, domaćom planinskom kahvom i domaće pravljenim sokom.

Jednostavno, za ovakvo iskustvo vam nije žao dati novac jer ono što dobijete, sjećanja, merak i uživanja se ne mogu platiti. Ali i tu se naši domaćini, kao pravi Fojničani, pokažu gostoprimljivim pa naše Bosance i Hercegovce pripaze i sa cijenom i sa smještajem i sa hranom jer kako kažu cilj im je da gosti uživaju, da zavole ovo mjesto i ponovo im dođu.

Za kraj smo pripremili i par slika sa našeg boravka u vikendici i duševnog i fizičkog odmora. Ali ćemo i napisati broj od Ismeta Pamića (061 404-710) da, ako neko ima želju da uživa kao i mi, može nazvati i rezervisati svoj boravak na našem gorskom biseru, Prokoškom jezeru.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …