fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Fra Mirko Majdanžić nam se vraća u Fojnicu: Novi gvardijan franjevačkog samostana

Iako je fra Mirko Majdandžić 18. juna ove godine predao svoju dužnost na mjestu župnika župe sv. Mihovil u Varešu kolegi fra Leonu Pendiću da bi preuzeo odgovornost gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici, ova vijest nije ispraćena u većim medijima. Tako se on vratio u mjesto iz kojeg je i došao u Vareš. Zasluženo je ovo promaknuće, s obzirom da je fra Mirko svojim napornim radom vratio nadu mnogima u ovom posrnulom gradiću.

Radio Bobovac je javio da je taj dan na večernjoj misiji fra Mirko zvanično predao dužnost fra Leonu, a pet dana ranije je priredio muzičku svečanost kojom se želio zahvaliti Varešanima na svemu što je djelio s njima proteklih sedam godina.

“Okupio je svoje prijatelje muzičare – violinisticu Ivanu Đurić iz Sarajeva i njenu majku, Petra iz Fojnice, Rusmira, Igora i Spreču, te nezaobilazne mlade (a kako je tokom večeri rečeno i najbolje) vareške tamburaše – Karlu, Ivanu, Vanju, Mihaela i Ivana i puna 4 sata smjenjivali su se razni žanrovi, evergreeni, sevdalinke, tamburaške pjesme, rock i pop hitovi… Varešani neumorni – pjevalo se iz svih grla, plesalo, igralo kolo… Svi veseli, nasmijani, razdragani, a opet nekako svečano tužni i sjetni…”, tako je opisan fra Mirkov oproštaj na stranici Radio Bobovca.

Predsjednik HKD Napredak, podružnica Vareš Mario Mirčić župniku je uručio prvu monografiju “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, knjigu-spomenik posvećenu ovom gradiću koja je prije nekoliko dana izašla iz tiska.

“U proteklih sedam godina Varešani su, iako nas je sve manje i manje, zahvaljujući fra Mirku dobili novu nadu, vjetar u leđa i ojačali svoju vjeru i potvrdili svoju odluku za ostanak na svojim ognjištima. Fra Mirkove propovijedi krijepile su dušu, izazivale suze, nosile snažne poruke. Vareški čovjek u stanju potrebe uvijek je kod njega nailazio na pruženu ruku, bolesnik na riječi ohrabrenja, vjere i nade… Kad je trebalo organizirati bilo kakav događaj u gradu, od izložbe, festivala, koncerta, duhovnih sadržaja, promocija, proslave vjerskih i državnih blagdana, dočeka Nove godine – fra Mirko je bio tu.

Fra Mirko hvala na svemu, hvala za suradnju i emisiju “Naša zvona”, hvala za svaku riječ podrške i spominjanje radio Bobovca kao vareškog primjera upornosti i ustrajnosti. Znamo da u vama imamo iskrenog i velikog prijatelja – prijatelji za život cijeli”, stoji u zahvali Radio Bobovca.

Veliki je trag fra Mirko ostavio u Varešu tokom sedam godina, ne samo kao duhovnjak, nego i kao aktivni učesnik društvenih dešavanja. Kako je za Oslobođenje kazao jedan stanovnik Vareša, fra Mirko je obrađivao zemlju mnogo više nego drugi ljudi. Svakodnevno je traktorom kultivisao zemlju, a seljanima je obezbijedio mašine da i sami obrađuju. Sve što bi uzgojio davao je pučkoj kuhinji.

Oslobodjenje.ba

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …