fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Prelijepa priča porodice Džanović: Iz Sarajeva se doselili u Fojnicu i započeli novi život na farmi

U vremenu kada konstantno možemo čitati o odlasku mladih osoba i porodica iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom, u Fojnici imamo porodicu koja je suprotan primjer od gore navedenih.

Supružnici Džanović iz Sarajeva, Haris i Rubina, su se sa svojom djecom Nelom i Sarah doselili u Fojnicu i to u selo Ponjušina.

U Sarajevu su ostavili porodičnu kuću, stan, svoje poslove i preselili se u Fojnicu u želji za početkom novoga života.

Zašto?

Ova priča ima svoj tužni početak u martu 2016. kada Rubini uspostavljaju dijagnozu Multipla skleroza.

Rubina je u tom periodu bila nepokretna i prikovana za kolica, biva upućena u fojničke banje na liječenje gdje prvi put nakon 6 mjeseci staje na svoje noge.

Rubina je tada zavoljela fojnički zrak, fojničke ljude i fojničko gostoprimstvo.

Pošto je Rubinina majka porijeklom Fojničanka i u nasljedstvu joj je ostala vikendica u Ponjušini, Rubina je sa porodicom počela sve češće dolaziti u Fojnicu jer kako kaže, samo se u Fojnici mogla odmoriti i naspavati kako treba, a što joj je prijeko potrebno za njeno zdravstveno stanje.

U maju 2018. Haris, Rubina i djeca definitivno napuštaju Sarajevo i dolaze u Fojnicu gdje počinju sa novim biznisom, a to je stočarstvo i proizvodnja domaćeg mlijeka, kajmaka i sira.

Na naše pitanje, da li su se ranije bavili nekim sličnim poslom, kažu nam:“Nikada“.

Sve su počeli sami uz pomoć Waltera Kofflera iz Smajlovića koji im je davao prijateljske savjete kako i šta raditi.

Za godinu dana, Haris i Rubina, imaju tri krave i tri junice i uskoro očekuju u prinove.

Haris nam govori da će u narednom periodu se početi baviti i tovljenjem bikova.

I Haris i Rubina ističu pomoć svojih kćerki u ovome poslu, od paženja na krave do pomaganja u pravljenju sira za koji se već sada u čaršiji priča da bi u budućem periodu mogao postati i prepoznatljivi fojnički brand sira.

Porodica Džanović je zadovoljna poslom, kako kažu 95% svoga sira plasiraju u Sarajevo i problem im je stići sve pripremiti jer imaju sve više narudžbi.

Na kraju, ponavljaju nam da se u Fojnici osjećaju izuzetno lijepo, da uživaju u fojničkoj prirodi, dobroti i susretljivosti fojničkih ljudi te da se „nijedne sekunde“ nisu pokajali što su učinili ovako veliku promjenu u životu.

P.S. Iako od ovoga teksta ne želimo praviti reklamu, ali pošto smo probali domaći sir porodice Džanović i ostali oduševljeni, ostavit ćemo i kontakt broj telefona 061/ 595-795 ako poželite da uživate u okusima domaćeg fojničkog sira.

Također, možete posjetiti i facebook stranicu njihove firme RUBI MILK.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …