fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Preminuo Slobodan Vujović osnivač čuvene sarajevske grupe “Ambasadori”

Prijatelji s muzičke scene opraštaju se od Slobodana Vujovića, osnivača čuvene sarajevske grupe „Ambasadori“, koji je umro u 71. godini. Kompozitor, aranžer, tekstopisac, producent muzike, inžinjer tona, rođen je u Fojnica 9. septembra 1948.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i studirao mašinstvo i političke nauke.

Od 1965. počinje se kao gitarista intenzivnije baviti muzikom. Godine 1968. osnovao je grupu „Ambasadori“.

Pamti se nastup iz 1976. na festivalima “Opatija”, gdje pobjedom osigurava na Pjesmi Evrovizije i u Hagu predstavljaju Jugoslaviju pjesmom “Ne mogu skriti svoju bol”.

Nezaboravna je pjesma „Ambasadora“ pod nazivom “Dođi u pet do pet”, koju je otpjevala Jasna Gospić, a autor je Vujović. U ovoj legendarnoj grupi svoje karijere su počeli Zdravko Čolić, Hari Varešanović, Ismeta Dervoz, Jasna Gospić.

Jedan je od osnivača diskografske kuće “Diskoton“, u kojoj je bio urednik za zabavnu muziku, od 1981. glavni i odgovorni urednik, a od 1990. predsjednik Upravnog odbora.

S grupom „Ambasadori“ i brojnim najistaknutijim interpretatorima zabavne muzike snimio je veliki broj ploča. Objavljivao je i za strane diskografske kuće “EMI International” i “EMI Toshiba”.

Pred rat u BiH 1992. dovršio je i predao u štampu rukopis knjige o gitari. Tekst je izgubljen, vjerojatno uništen. Za vrijeme rata boravi u Sarajevu i obavlja poslove u okviru radne obveze u firmi “Diskoton”, a djeluje i kao izvršni direktor organizacije za zaštitu muzički djela i autorskih prava BIHOMA. U Sarajevu je bio do aprila 1994., a, kako se navodi u Vujovićevoj zvaničnoj biografiji, zaslužan je za spašavanje fundusa „Diskotona“ i Udruženja kompozitora BiH.

Sredinom aprila 1994. napušta Sarajevo i pridružuje se porodici koja je 1992. izbjegla na otok Krk, gdje je i živio. Član je Uprave i vlasnik tonskog studija “Vrbnico”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na području cijele bivše Jugoslavije.

Vujović je autor hitova „Dođi u pet do pet“, „Imam jedan strašan plan“,“ Ne mogu skriti svoju bol“,“Ne daj se, generacijo“, „ Pismo sinu“,“Pozdravi Sonju“ i brojnih drugih.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …