fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Savladati planinu Orjen i kupati se u moru: Neobičan spoj fojničkih planinara u Crnoj Gori

NEOBIČAN SPOJ PLANINE I MORA

Tridesetak učesnika na dvodnevnoj planinarskoj turi, u organizaciji PD “Vranica” Fojnica, se popelo na atraktivan vrh Subra u jedinstvenom crnogorskom planinskom masivu Orjen!

Ranojutarnji polazak autobusom iz Fojnice, a zatim usputni ulasci ostalih učesnika i duga vožnja, preko Mostara i Trebinja, nije umorilo složnu ekipu da nakon osmosatne vožnje, stave ruksake na leđa i po veoma toplom vremenu krenu u “osvajanje” Orjena!

Krenulo se sa lokaliteta “Borići”, a potom oštrim usponom do prijevoja Vratlo, gdje je smješten jedan od najboljih planinarskih domova u Crnoj Gori – “Za Vratlom” na 1160 m n/v!

Nakon kraćeg odmora i osvježenja u domu i dočeka ljubaznih domaćina, krenulo se na dalji planirani uspon ka vrhu Subre!

Do vrha je, krećući se zahtjevnim kraškim terenom, grupi trebalo oko 2,5 h hoda, savladavajući oko 675 m visinske razlike, a na samom vrhu (1679 m n/v) su svi bili nagrađeni prekrasnim pogledom na veći dio crnogorskih  planina, kao i na crnogorsko primorje i Boku Kotorsku!

Nakon kraćeg odmora, zajedničkog fotografisanja na vrhu, grupa je krenula grebenom Subre, koristeći stazu, koja je na mjestima bila tehnički zahtjevna i za nekih dodatnih 3 sata pješaćenja stigli do planinarskog doma!

Nakon zasluženog osveženja, zajedničke večere i razmjene utisaka do kasno u noć, brzo je neutraliziran prividan umor!

Ujutro je grupa rano krenula na silazak do polazne tačke uspona, ukrcali se u autobus i krenuli ka Herceg Novom!

Cilj je bio da grupa slijedećih 5 – 6 sati uživa na plaži uz sunčanje i kupanje u moru!

Neobičan vikend – spoj planine i mora, urodio je plodom jer su se svi zadovoljni vratili svojim kućama, oko ponoći, prepuni pozitivnih utisaka!

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …