fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Zijad Bećirović: Dodik zna da dolazi njegov kraj!

Dodik izaziva reakciju i djelovanje međunarodne zajednice, koju je nebrojeno puta ponizio. I ta reakcija će doći, kaže za Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović.

Piše: F. V.

Bećirović to tvrdi komentirajući najnovije skandalozne poteze i poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je proteklog vikenda pozvao na svojevrsnu pobunu u Oružanim snagama BiH, skidanje uniformi bh. vojske i oblačenje onih Vojske RS.

“Milorad Dodik je prvenstveno dio ruskog projekta. On je dio toga već toliko duboko da se iz toga ne može izaći bez velikih posljedica. On zna da normalizacija odnosa u Bosni i Hercegovini njemu ne odgovara odnosno njegovim naredbodavcima. Njegova je zamisao, da gubitak Kosova može kompenzirati za 2,5 veličine Kosova, a to je entitet Republika Srpska. On misli da na takav način može postati najveći Srbin u modernoj historiji”, rekao je Bećirović.

Prema njemu, to je uzaludna misija.

“Njega je potrebno zaustaviti i sprovesti odgovarajuće postupke prema  njemu. On je opustošio i razorio Republiku Srpsku. On jednostavno nema više šta ponuditi građanima osim tih svojih avantura, koje prvenstveno štete Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, ali i regionu u cjelini”, dodao je Bećirović.

Na pitanje da li, s obzirom na krajnje zatezanje odnosa u zemlji, očekuje reakciju međunarodne zajednice, tim prije jer je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a dobio podršku značajnih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, Bećirović je uvjeren da će posljedica po Dodika biti.

“Njegovo ponašanje indikativno pokazuje da dolazi njegov kraj. Međunarodna zajednica je uložila ogromne napore i velika novčana sredstva u BiH i neće dozvoliti da sve to bude uzalud zbog Dodika i njemu sličnih. Ohrabruje činjenica, da je Sjeverna Makedonija ‘priča o uspjehu’, riješit će se pitanje Kosova i onda i Bosne i Hercegovine. Sve ide svojim tokom i Dodik to zna i zbog toga želi da promijeni slijed ili izbjegne pojedine događaje”, zaključio je Bećirović.

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …