fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Dodik plaćao da ga promovišu kao “pobornika američke politike”, a završio na njihovoj crnoj listi

Milorad Dodik je dolaskom na poziciju premijera RS-a novcem građana plaćao lobiste u SAD-a da ga “promoviraju kao pobornika američke politike”. Kada se njegovo ime našlo na crnoj listi američkog Ministarstva finansija, lobistima je počeo plaćati da njegovo ime bude “skinuto s liste”.

Vlada Republike Srpske je 1998. godine, odmah po dolasku Milorada Dodika na poziciju premijera tog entiteta, potpisao ugovor s američkom lobističkom firmom Strategy XXI Group, Ltd. u namjeri da promovira novoizabranog premijera bh. entiteta Republika Srpska, dakle Milorada Dodika, kao “pobornika američke politike”.

Milorad Dodik kao pobornik američke politike Milorad Dodik kao pobornik američke politike

Dodik se na poziciji premijera RS-a zadržao do 2001. godine, ali je i nakon toga budžetskim novcem nastavio da plaća usluge lobiranja.

Vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike Kurt Bassauner je u jučerašnjem razgovoru za Klix.ba poentirao da Vlada RS-a potpisivanjem novog ugovora s lobističkom firmom McGinnis Lochridge iz Teksasa ima jedan primarni cilj: skidanje Milorada Dodika s “crne liste” američkog Ministarstva finansija.

Podsjećamo, Republika Srpska je potrošila je najmanje 30 miliona konvertibilnih maraka samo na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno su aktivna tri pravna subjekta koja lobiraju za ciljeve Republike Srpske: lobističke firme Myrmidon Group, LLC i McGinnis Lochridge i Ured RS-a u Washingtonu na čijem čelu je Obrad Kesić.

 

Samo na njih je do sada potrošeno blizu 8,5 miliona KM.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …