fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

FOTO: 40 fojničkih i planinara iz drugih gradova posjetilo otok Rab

PLANINARSKA “MORSKA TURA”

              NA OTOK RAB

Piše: Eduard Slađo Jukić

Dok su naše bosanske planine još uveliko okovane visokim sniježnim nanosima, već desetak godina uzastopno, Planinarsko Društvo (PD) “Vranica” Fojnica, u ovo doba godine, za svoje članove organizira odlazak na dalmatinske otoke, uspone na dominantne njihove vrhove i posjetu atraktivnih povijesnih destinacija! Ovakvim turama smo, mi planinari, nadjenuli ime: “Morske ture”!

Cilj ovogodišnje dvodnevne “morske ture” je bio otok Rab, njegov najvisočiji vrh Kamenjak sa 408 metara nadmorske visine, njegove planinarske staze i stari grad Rab!

Ove godine se na turu prijavilo 40 učesnika. Osim fojničkih planinara u ekipi su bili i planinari iz Zenice, Sarajeva, Ilidže, Kaknja, Visokog, Kiseljaka i Kreševa!

Kada smo krenuli iz Bosne, ispratilo nas je loše vrijeme sa kišom, susnježicom i snijegom, ali smo zato imali sreće da nas je ugodno vrijeme dočekalo na otoku, iako je bila najavljena velebitska bura!

Nakon skoro deset sati naporne vožnje, stigli smo na trajekt, a potom, nakon kratke vožnje po otoku, u popodnevnim satima došli do polazne tačke za uspon na vrh Kamjenjak. Tu su nas dočekala dva planinara lokalnog PD “Kamenjak” s ciljem da nam budu vodiči u naredna dva dana po otoku!

Uspon sa povratkom je trajao nepuna tri sata. Na vrhu smo bili nagrađeni predivnim vidokrugom na susjedne otoke, Velebitski kanal i ogromni masiv Velebita!

Za smještaj smo odabrali kamp “Zidine” jer se jedino tu mogao smjestiti ovoliki broj osoba! Do njega smo, sa baterijskim lampama na čelu, morali prepješačiti dodatnih pola sata. Dvadesetak bungalova je bilo i više nego dovoljno za ugodan smještaj!

E, sada dolazi do izražaja naša improvizacija, jer smo se samoorganizirali i za večeru cijeloj grupi pripremili ribu “Brancin” sa roštilja.

Glavni logističar je, kao i uvijek, bio Enver Turko, a sada je prvi njegov pomoćnik i asistent bio Azar Pašić!

Logistika je i ovaj put ocijenjena sa “visokom desetkom”, a zbog takvog ugođaja većina je otišla na spavanje tek oko dva sata poslije ponoći!

Rano ustajanje, doručak, spremanje i pokret prema autobusu, a zatim i do slijedećeg polazišta za uspon!

Za uspon smo odabrali nadaleko poznatu “Premužičevu stazu” i za nekih dva sata ugodnog pješaćenja stigli na odredište, gdje nas je čekao autobus!

Tu smo se rastali od lokalnih vodiča i krenuli prema gradu Rab!

Šetnja po gradu, fotografisanje, sladoled, ispijanje kafe, degustiranje rapskih kolača, nije dugo trajalo jer smo morali “fatati trajekt” i onda na duugooo putovanje kući!

Bosna nas je opet dočekala sa kišom, a kući smo došli u samu ponoć!

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …