fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Zastupnik Elvedin Mušanović zatražio provjeru diploma u javnim institucijama u SBK

Zastupnik SDA u Skupštini SBK Elvedin Mušanović zatražio je od nadležnih tijela Skupštine i Vlade ovog kantona da hitno pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti stečenih diploma svih zaposlenih u kantonalnim organima uprave, institucijama i preduzećima u kojima imaju osnivačka ili suosnivačka prava.”Na tragu dešavanja afere ‘Diploma’ u kojoj je jedan od sudionika iz Fojnice, a ovdje imamo veliki broj privatnih obrazovnih institucija, bilo bi dobro da se to provjeri. Za sada nemamo informacija da je Tužilaštvo SBK pokrenulo postupke protiv nekoga, ali uputit ću im pitanje da li su poduzimali išta kada je riječ o ovom problemu. Ukoliko nisu, uputit ću inicijativu da to učine jer su to trebali uraditi po službenoj dužnosti”, kazao je Mušanović za Klix.ba.

Naglasio je da svako ko je krivotvorio ovakav dokument, bez obzira na to iz koje stranke dolazi ili na kojoj je funkciji, treba odgovarati i snositi sankcije.

“Imam informacije da su prema zaključku Vlade FBiH javna preduzeća i određene ustanove zatražile od direktora preduzeća da za svoje radnike zatraže od fakulteta i srednjih škola informaciju da li su diplome vjerodostojne, odnosno da li posjeduju određenu dokumentaciju, broj protokola, datum i sl. Niko ne treba biti izuzetak. Nakon analize treba objaviti da javnost vidi ko je šta završio, gdje i da li su diplome vjerodostojne”, naglasio je Mušanović.

Pročitajte i ovo

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša …