fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Povodom Dana opštine Fojnica: Tradicionalni zimski uspon na Matorac

Tradicionalni zimski uspon na Matorac

Propagirajući planinarstvo i planinu Vranicu, a povodom Dana općine Fojnica, planinarsko društvo (PD) “Vranica” Fojnica je u nedjelju, 10.03.2019., organizovalo tradicionalni zimski uspon na masiv Matorca, visok 1936 metara nadmorske visine (m n/v)!

Na uspon se prijavilo pedesetak planinara iz više planinarskih društava iz šire regije ( Tuzla, Visoko, Kiseljak, Breza, Kakanj, Busovača, Ilijaš, Sarajevo, Zenica), a najmlađa učesnica je bila Ajda Bajrić (2010) iz Kaknja, sa malo starijom sestrom Lejlom (2005) i ocem Senadom!

Nakon okupljanja u “Hajdučkoj konobi” u Fojnici (570 m n/v), kolona je krenula kroz grad do lokaliteta “1001 noć” te je, nakon kratkog obraćanja domaćina, krenula planinarskom stazom na uspon!

Prvi planirani odmor je bio u selu Tješilo, kod kuće domaćina Marijana Glavočevića, koji je pripremio vrhunski domaći čaj od Šipka, kao i lepezu ponude domaćih likera i rakije!

Nakon kraćeg odmora, krenulo se u koloni preko lokaliteta Baljevac do lovačke kolibe na Potočkoj česmi, za nekih sat vremena uspona!

Tu je uslijedio zasluženi odmor i doručak “iz ruksaka”!

Sa te lokacije snijeg je bio sve dublji i dublji, ali je dobru prtinu napravila naša prethodnica u sastavu: Amel i Enver Turko, Damir Iličić -“Dačo” i Đenid Hrusto!

Dolaskom na lokalitet Gorevine, tu je vjetar bio sve snažniji, a izlaskom na goli greben Matorca, vjetar je prešao u orkanski! Zbog izuzetno snažnog vjetra kretanje je bilo uveliko usporeno i u nekim trenucima potpuno onemogućeno!

Ipak, upornost, solidarnost među ekipom, kao i tjelesna kondicja je pobijedila, tako da je grupa izašla na vrh Matorca, nakon 5 sati pješačenja, a zatim po vjetrovitom grebenu za još nekih sat vremena do Poljane i motela RC “Brusnica”!

U motelu je upriličen zajednički ručak, kao i dodjela Zahvalnica svim učesnicima i planinarskim društvima!

Nakon ručka i odmora, jedna se grupa, organiziranim prevozom vratila u Fojnicu, dok je druga, od 15 članova, pješice krenula sa Poljane, preko Vrata, Veselice, s. Selakovića do Fojnice, za što im je trebalo dodanih 2 sata hoda!

Treba istaknuti da je ova tura kategorisana kao “zahtjevna”, jer je za 8 sati pješačenja trebalo preći preko 20 km, pri tom u usponu savladavši oko 1400 metara visinske razlike, a isto toliko (visinske razlike) i u povratku do Fojnice!

Kao što je na početku istaknuto, ova izuzetno atraktivna i zahtjevna tura je simbolično posvećena našem gradu Fojnici i njenom skorašnjem “rođendanu” (18.03.), kao skroman doprinos fojnićkih planinara i njihovih simpatizera!

Pročitajte i ovo

Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

Hladnije i nestabilno vrijeme nastavlja se i u narednim danima. U noći na subotu lokalno …