fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

FOTO: Tradicionalni uspon od Fojnice do RC “Brusnica”

Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica, već desetak godina uzastopno, organizira, sada već tradicionalni uspon iz Fojnice do RC “Brusnica”, a povodom manifestacije u spravljanju i ocjenjivanju gulaša iz “Kotlića”!

Svake godine, pa i ove, trasa uspona je ista: od Fojnice, preko sela Selakovića, lokaliteta Veselice i Vrata do vikend – naselja na Poljani, odnosno motela RC “Brusnica”!

Staza je kategorisana kao  “zahtjevna”, jer se treba savladati oko 1000 metara visinske razlike, za nekih 4 sata pješačenja (uspona)!

Ove se godine na uspon prijavilo trideset planinara, a osim domaćih (PD “Vranica”) učestvovali su i naši članovi iz Dubrovnika, Cavtata (RH) i dalekog Londona (UK), koji su došli u Fojnicu baš zbog ovog događaja! Učešće su uzeli i članovi nama prijateljskog društva, PD “Bitovnja” Kreševo!

Najmlađi učesnik je bio petogodišnji Demir Orman, koji je uspon savladao i vratio u Fojnicu bez većih problema!

U motelu RC “Brusnica” je upriličen zajednički ručak, a nakon toga je uslijedio dvosatni povratak istom stazom (prtinom) do Fojnice!

Zbog vremenskog ograničenja, planinari nisu mogli prisustvovati završnoj zabavi uz muziku i objavljivanju pobjednika u kvaliteti spravljanih gulaša u kotlićima, što se produžilo do kasno u noć, ali su planinari jednostrano proglasili “pobjednika” gulaš koji im je “Kaja” ponudila za ručak!

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …