fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Počeo sastanak SDA i SBB-a: “Stara” koalicija ostaje i u novom mandatu?

Mogućnost saradnje ovih stranaka je otvorena nakon što je Bh. blok, kojem su iz SDA najprije ponudili saradnju, donio odluku da ostanu u opoziciji

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, počeo je u Centrali SDA u Sarajevu.

Medijima se kratko uoči početka sastanka obratio Radončić, koji je, na pitanje o sujetama koje bi mogle predstavljati prepreku saradnji stranaka, kazao da “ne brinemo”.

– Mi smo državnici i nas dvojica znamo da brinemo o svojim sujetama i o tome kako da budemo iznad toga – kazao je Radončić.

Nije mogao odgovoriti na pitanje da li će danas biti postignut dogovor SDA i SBB-a, a to ovisi, dodao je, o mnogo faktora.

– Vidjet ćemo šta kolege iz SDA žele, šta razmišljaju i nakon toga ćemo biti pametniji – pojasnio je šef SBB-a.

Razgovarat će se o mogućnosti zajedničkog učešća tih stranaka u formiranju vlasti na entitetskom i državnom nivou. Mogućnost saradnje ovih stranaka je otvorena nakon što je Bh. blok, kojem su iz SDA najprije ponudili saradnju, donio odluku da ostanu u opoziciji. Još ranije je, podsjećanja radi, održan sastanak delegacija SDA i SBB-a i to bez njihovih predsjednika, a upravo su ove dvije stranke u koaliciji u još uvijek aktuelnim sazivima izvršne vlasti na entitetskom i državnom nivou.

Iako su SBB, PDA i A-SDA dogovorili zajednički nastup u postizbornom periodu kao jedinstven blok, SDA će sa svim strankama održati pojedinačne sastanke.

– Kanimo ih tako pojedinačno pozvati i razgovarati sa njima. Oni imaju pravo nastupati kao blok i da jedni druge zastupaju, ali mi ih nemamo namjeru pozivati kao blok već sa svakom od tih stranaka pojedinačno – izjavio je prošle sedmice predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Osvrnuo se Radončić i na mogućnost ulaska u vlast samo jedne od tri stranke iz ovog bloka.

– Mi nismo tako čvrst blok. Dali smo riječ, ali to nije ona vrsta bloka koja napravi najčvršći blok na svijetu pa ga razbije za tri dana – poručio je Radončić.

Sastanci sa delegacijama PDA i A-SDA bi se, prema našim informacijama, trebali održati naredne sedmice. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, kako je kazao u jednom od posljednjih javnih istupa, već razgovarao sa čelnicima A-SDA i PDA.

Da li će sa SDA ući sve tri stranke kao blok, ili će, s druge strane, samo jedna od njih postati dio vladajuće većine, ovisit će o predstojećim pregovorima.

faktor.ba

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …