fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Izetbegović i Čampara idu u rukovodstva domova naroda BiH i FBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imat će tri mjesta u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, a Kadrovska komisija SDA jednoglasno je podržala da za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH bude imenovan Aljoša Čampara.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zakazana je za srijedu kada će parlamentarci između ostalog izabrati delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Federalnog parlamenta.

Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA), kako saznajemo, jednoglasno je predložila da u Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH, bude izabran Aljoša Čampara.

Čampara je na prošlogodišnjim izborima izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo sa liste SDA, a od 2015. godine obnaša funkciju ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH (mandatni period od 2014. do 2018. godine).

Delegat Jasmin Duvnjak (SDA) najvjerovatnije će biti izabran za šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) u srijedu će u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH delegirati Bakira Izetbegovića, Asima Sarajlića i Amira Fazlića.

Izetbegović se nalazi na čelu SDA i još ranije je najavio kako će političku karijeru u naredne četiri godine nastaviti u državnom parlamentu. On će biti predložen i za člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg rotiraju se svakih osam mjeseci).

Asim Sarajlić je na ovogodišnjim izborima osvojio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a nakon što pređe na državni nivo umjesto njega će u Federalni parlament sjesti Amor Mašović. Amir Fazlić bivši je šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u mandatu od 2014. do 2018. godine.

Preostala dva delegata za državni parlament “dat” će Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Savez za bolju budućnost (SBB). Već je poznato kako će SDP u Dom naroda PSBiH delegirati bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH Denisa Bećirovića, a SBB Fahrudina Radončića koji od 2014. godine obnaša dužnost državnog delegata.

klix.ba

Pročitajte i ovo

Oglasio se brat tragično stradale Amile Šehović

Amil Šehović, brat Amile Šehović, majke koja je preminula istog dana kad i njen sin …