fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Srbija će Titine dugove plaćati još 22 godine

Građani Srbije plaćat će dugove iz vremena Josipa Broza Tita još 22 godine, s obzirom da posljednje rate kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina dospijevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan dug bivše Jugoslavije je veći od 1,7 milijardi eura, piše “Blic”.

Iz Narodne banke Srbije kažu da će građani Srbije najduže plaćati dug prema Pariskom klubu, sve do 2041. godine. Ovom povjeriocu Srbija duguje još 1,09 milijardi eura, što znači da bi naredne 22 godine u prosjeku trebala otplaćivala po 49,5 miliona eura.

U NBS navode da će Srbija narednih 12 godina morati da vraća i dugove prema Svjetskoj banci, i to nešto više od 700 miliona eura.

Posljednja rata za kredit uzet od Kine 1999. godine dospijeva za dvije godine, dok će kredit koji su 1989. godine uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Branko Mikulić, Srbija otplaćivati još punih 15 godina.

Ministar finansija Siniša Mali kazao je za “Blic” da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, bilo da je u pitanju finansiranje kapitalnih investicija i infrastrukture ili dugova nastalih u prethodnim decenijama.

On je naveo da Srbija, zahvaljujući stabilnom budžetu, dio sredstava koristi za otplatu skupih dugova i kredita, pa je tako prošle godine u cijelosti otplatila sav preostali dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara.

Mali je rekao da su u toku pregovori da Srbija u ovoj godini otplati dug prema Slovačkoj, koji potiče iz perioda SFRJ i klirinškog načina plaćanja, te dodao da će Vlada Srbije i u narednom periodu težiti da prijevremeno otplati kredite i dugove sa višim kamatnim stopama, kao što su reprogrami kredita kod Svjetske banke.

Pročitajte i ovo

VAR stiže u Premijer ligu BiH!

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sudiji tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene …