fbpx
Petak , 19 Aprila 2024
bdc7d0f30e0c420b2ac279d6a1c096e4 XL

SMŠ Zija Dizdarević osvojila 1. mjesto za dualno stručno obrazovanje

U organizaciji Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, u utorak, 05.02.2019. godine, u Sarajevu je održana Njemačko-bosanskohercegovačka konferencija o dualnom obrazovanju na temu “Oblikujemo stručno obrazovanje zajedno”.

Pored predstavnika njemačke privrede, učešće na ovoj konfereneciji je uzela i SMŠ “Zijah Dizdarević” zajedno sa firmom MS&WOOD d.d. Fojnica.

Izlaganje na temu “Ko snosi odgovornost za buduću stručnu radnu snagu?” su prezentovale direktorica škole Merima Sijarić i Mirsada Softić iz firme MS&WOOD. Tom prilikom su istaknuti primjeri dobre saradnje između firme i škole, kvalitetno organizovanje praktične nastave, dodatna edukacija učenika kroz posjete sajmovima, stručne ekskurzije, kao i drugi oblici podrške školi.

10

Prezentacija je uspješno protekla i pozitivno ocijenjena od strane učesnika konferencije.

Nakon završene konferencije, upriličena je svečanost, gdje je prvi put predstavljena i dodijeljena AHK nagrada za stručno obrazovanje, koja je namijenjena školama i firmama u BiH koje se zajednički, vlastitim inicijativama angažuju za praktično dualno stručno obrazovanje prilagođeno potrebama privrede u Bosni i Hercegovini, a koje dodjeljuje Ambasada Savezne Republike Njemačke.

U konkurenciji za AHK nagradu učestovala je 31 škola iz Bosne i Hercegovine.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH je nagradilo tri škole sa firmama partnerima, čije je radove/projekte ocijenio neovisni žiri, sastavljen od eksperata njemačke i bosanskohercegovačke privrede i politike, a prema kriterijima:

Dualnost – spoj teorijskih i praktičnih elemenata, saradnja obrazovnih institucija i firmi

Inovacija – program prilagođen potrebama privrede

Kvaliteta – koncept, sadržaj i provođenje saradnje

Društvena korist – socijalna i društvena korist (smanjenje nezaposlenosti mladih ili sprečavanje iseljavanja)

Održivost – dugoročna perspektiva za budućnost i primjer za druge projekte

Na ovom prestižnom takmičenju, naša škola zajedno sa firmom MS&WOOD je osvojila prvo mjesto, i nagrađena kao poseban primjer praktičnog dualnog stručnog obrazovanja.

12

– Ovo je odlična inicijativa Ambasade Savezne Republike Njemačke da animira firme za saradnju sa školama, jer samo na taj način možemo dobiti mogućnost obrazovanja kvalitetnih stručnih kadrova, pripremljenih za rad prema potrebama privrede u Bosni i Hercegovini, i time pozitivno uticati na ekonomsku situaciju u našoj državi – ističe direktorica škole Merima Sijarić.

smsfojnica.com

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …