fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
dsgsdg

Svestrani fojnički franjevac: Svira nekoliko instrumenata, piše pjesme, uči strane jezike

dsgsdg

 dsgsdg

Franjevac Franjo Trogrlić, koji je na službi u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici, zbog svojih brojnih zanimanja veoma je interesantna osoba koju njegova sabraća i vjernici vole. Osim vjerske službe, između ostalog, on nađe vremena i za muziku, pa svira nekoliko muzičkih instrumenata, piše pjesme… Voli učiti i strane jezike, pa se služi njemačkim, italijanskim, francuskim i engleskim jezikom.

Već 43 godine je fratar, od toga je 22 godine proveo na službi u Ahenu u Njemačkoj, a ostale u BiH i Hrvatskoj. Proputovao je pola svijeta, obišao brojne zemlje i gradove, od Australije do Amerike.

Dobro zdravlje

– Bio sam i u Holivudu, htjeli su me zadržati, a ja se vratio – priča nam u šali fra Franjo, kojeg i u 70. godini zdravlje dobro služi, pa se on kreće kao mladić. Rođen je u Brestovskom, u općini Kiseljak, u velikoj porodici s devetoro djece, od kojih je troje umrlo dok su bili mladi. Ostali su većinom fakultetski obrazovani. Na početku našeg razgovora prisjetio se kako ih je majka poticala na učenje.

sdfdsfsdf

Trogrlić u suvenirnici samostana zasvirao za svoje prijatelje

– Majka bi nam govorila: „Draga djeco, nisu ženska djeca u moje vrijeme išla u školu, pa kad bi otiđi u Kiseljak ili Visoko, morala sam nekog pitati da mi pročita šta piše, bila sam slijepa kod očiju. Ako hoćete učiti u redu, ako nećete – eno vam tamo poljoprivredno dobro pa gledajte šta ljudi rade po vrelinama i velikim hladnoćama. Bila je mudra – prisjeća se fra Franjo.

Džez truba

Bio je u sjemeništu u Gimnaziji u Visokom, onda je godinu išao na novicijat u Kraljevu Sutjesku pa na odsluženje vojnog roka u Valjevo. Iz vojske je otišao na studij teologije u Sarajevu, ali je ljubav ka muzici ostala. Govoreći o brojnim instrumentima koje svira i kako je to počelo, navodi da je još u gimnaziji svirao klavir, da je u vojsci bio trubač, nakon studija sebi je kupio džez trubu, harmoniku je dobio od prijatelja iz Zenice…

– Mi smo po prirodi muzikalni, tata je svirao bugariju, svi u porodici voljeli smo muziku. Ja bih košulju svoju skinuo za muziku – kaže nam Trogrlić, koji za svira za svoju dušu, ali i svojim ukućanima. Voli i poklanjati instrumente, pa kada je krenuo iz Ahena ,kupio je 16 raznih truba za limenu muziku Klasičnoj gimnaziji u Visokom i pet truba studentima u Sarajevu.

Uz to, nije zanemarivao ni pisanje. Priča nam da je za svoj 50. rođendan napisao prvu knjigu „Od srca srcu“ sa 50 pjesama te da je izdao još četiri, a jednu uredio.

Dajte me što dalje od kuće

– Meni su postavljali pitanje: Svi odoše u Njemačku a ti došao ovamo, ili je bolje tamo ili ovamo?“. Ja sam rekao da se radi o boljem, nego drugačije. Nekima je bolje tamo, po nečemu je bolje ovdje. Kada sam tek počeo službu fratra, rekao sam starješini: „Dajte me što dalje od kuće, da upoznam svijet“ – kaže Trogrlić, koji je, osim u Njemačkoj, službovao i u Brčkom, Dolcu , Kraljevoj Sutjesci, Vitezu, Konjicu, Podhumu, Okučanima, Tolisi, Žepču i Busovači.

avaz.ba

Pročitajte i ovo

Okrugli sto u Fojnici o životu i djelu Hadžema Hajdarevića

Učesnici su se okupili u prostorijama Turskog kulturnog centra u Fojnici, a u okviru 40. …