fbpx
Petak , 29 Marta 2024
873x4njnjnj

Hazim i Munira Kučuk – Šezdeset godina ljubavi proletjelo za tren

873x4njnjnj

 873x4njnjnj

Munira i Hazim uživaju u braku i nakon 60 godina

Vjenčali se u novembru 1958. te u braku dobili tri kćerke, Nerminu, Jasminu i Eminu

Munira i Hazim Kučuk iz Fojnice proslavili su 60. godišnjicu braka. Hazim Kučuk danas ima 86 godina, a Munira je dvije godine mlađa i još su dobrog zdravlja. Kako kažu, vjerovatno su i najstariji fojnički bračni par.

Hazim objašnjava kako su se upoznali. – Davno je to bilo. Išao sam u Visoko i na korzu sam upoznao Muniru. Nije tada bilo automobila kao sada, nego na bicikl i u Visoko. A i bicikl ko je imao, bilo je kao danas da ima Mercedes – govori nam Hazim.

Kur'an na prozoru

Dok on govori, Munira se smješka te nam i ona pripovijeda kako je to bilo u „stari vakat“.

w873

Najveća radost je kada se svi okupe

– Kad bi on dolazio, komšinice i drugarice bi mi dođi i najavi da dolazi Hazim. Tada je to bilo nešto, jer je imao bicikl, a ašikovali smo podugo dok se nismo vjenčali – kaže Munira. Hazim govori da je majci prenio da je upoznao lijepu djevojku te da je za vrijeme ašikovanja u prozoru vidio Kur'an.

w873 1

Bračni par Kučuk na jednoj od zabava u Fojnici osamdesetih godina prošlog stoljeća

– Rekao sam majci da sam opazio Kur'an u prozoru i da znam da klanja i posti. Majka je rekla da ne trebam čekati, nego se oženiti takvom djevojkom – objašnjava Hazim.

Dobri ljudi

Vjenčali su se u novembru 1958., te su u braku dobili tri kćerke, Nerminu, Jasminu i Eminu. Zadovoljni su što su uspjeli odgojiti kćerke u dobre ljude.

w873 2

Munira i Hazim na izletu sa kćerkom Nerminom šezdesetih godina prošlog stoljeća

– Kada sam trebao ići po mladu, dobio sam od kolega iz Općine odobrenje da koristim općinsko vozilo. Dobio sam i vozača i krenuli smo ruskim vozilom Pobeda po moju Muniru.

Ostale svatove vozio je rahmetli Salko Beba na kamionu. I eto, proleti od tada 60 godina – kaže nam Hazim i dodaje da je najsretniji kada se okupe kćerke, unučad, zetovi, a posebno mu je drago što je doživio da mu se i unuk oženi.

 Najbitnije je razumijevanje

– Za brak, osim ljubavi, najbitnije je razumijevanje, međusobna pažnja bračnih drugova i tolerancija. Također, vrlo je bitno poštovati i paziti roditelje, ali i komšiluk, bez obzira na nacionalnost, jer onda Allah, dž. š., vrati tu pažnju i nagradi bračni par. Ipak, najbitnije je razumijevanje, iako često bude i nerazumijevanja, ali ga treba izbjegavati – kaže nam kroz osmijeh Hazim.

 

avaz.ba

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …