fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024
dzamija

Izbori u Islamskoj zajednici: Večeras sastanak članova Čaršijskog džemata

dzamija

 dzamija

Glavna izborna komisija Rijaseta IZ u BiH, na sjednici 25. oktobra donijela je odluku o određivanju termina održavanja izbora za organe Islamske zajednice u BiH: džematske odbore, skupštine medžlisa, izvršne odbore medžlisa i Sabor Islamske zajednice.

Prema ovoj odluci, izbori na nivou džemata održat će se 7. decembra 2018. godine. Džematlije kao pripadnici džemata, odnosno džematska skupština, biraju:

a) članove džematskog odbora,

b) zastupnike džemata u skupštinu medžlisa koja će izabrati izvršni odbor medžlisa i

c) delegate džemata za izborno tijelo koje bira sabornike Islamske zajednice.

Skupština medžlisa bira izvršni odbor, a ovi izbori će se održati u subotu 22. decembra. Delegati džemata u tijelu za izbor sabornika u Sabor Islamske zajednice imat će izbore u nedjelju 23. decembra.

Također, Glavna izborna komisija je izvršila imenovanje okružnih izbornih komisija te utvrdila uputstvo za provođenje izbora. 

Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života.

Izbori u Islamskoj zajednici vrše se tajnim glasanjem između više kandidata. Radi realizacije ovoga prava džemati i medžlisi prije održavanja izbora sačinjavaju biračke spiskove na bazi evidencija o članstvu, na način da se može sa sigurnošću utvrditi, prema godinama članstva, ko ima aktivno i pasivno pravo na izborima u Islamskoj zajednici.

Pasivno biračko pravo (mogućnost da se bude biran) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina koji je član Islamske zajednice najmanje tri godine prije izbora i koji izvršava svoje obaveze u džematu.

Također, pripreme za predstojeće izbore u Islamskoj zajednici se vrše i u Fojnici, odnosno u fojničkim džematima. Tako će se danas održati sastanak džematlija džemata Čaršija, a povodom spomenutih Izbora.

Na sastanku će se, najvjerovatnije, razgovarati o prijedlozima kandidata za džematske odbore, Skupštinu medžlisa… Sastanak počinje u 17:30h.

0 02 04 c40bf5850be05fd8308597f2d6c63f19d1fb767128a23b734e9aaf5dd35d30f6 ebc6598a

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …