fbpx
Petak , 29 Marta 2024
873x400

Fojničanin Adnan Buharalija živi američki san

873x400

 873x400

Bilo je to vrijeme kada je boks u BiH svako malo dobivao novog prvaka. Na čudan način, u još čudnijim verzijama nicali su svjetski prvaci. Ipak, uz još nekolicinu boraca izdvajao se Adnan Buharalija.

Fojničanin koji je važio za poštenog borca u teškoj kategoriji. Gubio je i pobjeđivao u svjetskim ringovima, a u rodnoj Fojnici je imao borbu za titulu i opet je htio na drugačiji način, onaj teži. Htio je pobijediti izvrsnog protivnika, a nikako dovesti protivnika „koji će pasti“. Izgubio je od Žulijena Peroa (Julien Perriaux), ali je svojom čaršijom mogao hodati uzdignute glave.

Nakon te 2011. godine boksovao je još nekoliko godina, a onda je potpuno nestao sa scene. Tek u maju ove godine ponovo se našao u ringu i u Americi savladao domaćeg borca.

– Davno sam se već prestao aktivno baviti boksom. Dugo sam imao želju imati mač na američkom kontinentu i to sam odradio za svoju dušu. Ovom borbom ostvario mi se san da boksujem na svim kontinentima. Inače, posljednje godine aktivne karijere sam koristio da putujem po svijetu uz tu neku zaradu – kaže Buharalija za “Dnevni avaz”.

Nekada popularni Ado Bura danas živi daleko od BiH i, kako kaže, polako se navikao na drugačiji način života.

– Živim u američkog državi Džordžija već četiri godine. Radim kao menadžer u firmi koja se bavi velikim poslovnim zgradama. Zaduženi smo za održavanje, čišćenje, osiguranje…

U boksu se više aktivno ne vidi.

– Malo ozbiljnije sam trenirao pred taj nedavni meč, ali inače sam u sportu samo rekreativno. Poslovne i porodične obaveze mi ne dozvoljavaju veću posvećenost – naglašava Buharalija.

Poznato je da je Buharalija imao prijateljstva i s bivšim svjetskim teškaškim prvacima. Trenirao je i u Kličko kampu, a koliko je danas ostalo od toga i tih poznanstava.

– Najviše kontakta iz svijeta boksa imam sa Šenonom Brigsom i Mani Masonom. Brigs je velika ljudina. Živi na Floridi i često se čujemo. Mason je jedan od najvećih trenera profi boksa i stalno me nagovara da još malo budem aktivan u ovom sportu – naglašava Buharalija.

Daljina baš ne daje priliku da je često u BiH, ali kaže da dosta prati sve. Tokom karijere je nosio i dres Veleža prilikom izlaska na ring.

– Velež je velika ljubav i to nikada ne može proći. Pratim šta se događa i nadam se da će brzo „Rođeni“ doći na mjesto koje zaslužuju i klub i svi navijači – priželjkuje Buharalija.

34 pobjede u profesionalnom ringu ostvario je Buharalija

Ljudska i sportska veličina

– Moram spomenuti da jedan od najboljih klubova tu u Atlanti drži naš čovjek. Amir Dabović je ljudska i sportska veličina, koji je borac u ringu, ali i čovjek koji je mnogim borcima na raspolaganju i veoma je cijenjen u SAD – kaže Buharalija.

 

(avaz.ba)

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …