fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
Spomenik Fojnica

Branko Stanić: Tzv. Armija RBiH je napala Fojnicu u julu 1993.

Spomenik Fojnica

 Spomenik Fojnica

Povodom 25. godišnjice početka ratnih djejstava u Fojnici, predsjednik OV Fojnica i ratni komandant HVO-a u Fojnici Branko Stanić je za Večernji list dao svoj pogled na događaje koji su se desili u tim strašnim danima.

Kazao je da bošnjački mediji pokušavaju iskriviti pravu sliku stanja u tom periodu te da žele Hrvate prikazati kao zločince, a Armiju BiH “osloboditeljem” Fojnice.

– Sedam brigada tzv. Armije BiH iz ukupno 11 pravaca napalo je Fojnicu, “oslobađajući” je od Hrvata, uništavajući njihovu imovinu, kao i katoličke vjerske objekte. Po verziji koja se pokušava plasirati ovih dana u bošnjačkim medijima i javnosti, ispada da smo mi sami sebe protjerali iz Fojnice.

Prije toga smo opljačkali vlastitu imovinu, sedam hrvatskih obitelji žive zapalili, spalili crkvu u Šćitovu kao i brojne druge katoličke vjerske objekte u Fojnici – kaže nam Branko Stanić, jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Fojnici i potpisnik sporazuma o uspostavi “zaštićene sanitetske zone” u ovoj općini.

Uz Stanića, spomenuti su sporazum potpisali i Nihad Kamenjaš, predstavnik Armije BiH, te tadašnji zapovjednik snaga UNPROFOR-a u BiH francuski general Filip Morion.

Napadom na Fojnicu sporazum je grubo prekršila bošnjačka strana – tvrdi Stanić koji je jedan od svjedoka odglumljenog zajedništva koje je funkcioniralo dok Armija BiH nije ojačala te stvorila preduvjete za ostvarenje plana etničkog čišćenja Fojnice, ali i zauzimanja Kiseljaka. 

 

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …