fbpx
Ponedjeljak , 6 Decembra 2021
Reumal
800x450 2

25. godišnjica zločina tzv. HVO-a nad Bošnjacima Kiseljaka: Ostaci Omer ef. i njegovih 35 džematlija nikada nisu pronađeni

800x450 2

 800x450 2

U mjestu Han-Ploča, općina Kiseljak, noćas je više stotina vjernika iz više gradova BiH prisustvovalo iftaru organiziranom u znak sjećanja na 78 stradalih Bošnjaka u napadu HVO-a koji se desio u junu 1993. godine.

Ubijen imam

Tada su stradala sela Grahovci, Tulica, Radanovići i Han-Ploča. Zločini HVO-a zvanično su osuđeni presudom Miroslavu Aniću Firgi, koji je osuđen pred Sudom BiH, uz priznanje krivice. Za tijelima 36 mještana, među kojima i mjesnog imama Omera ef. Drkića, još se traga.

Prije iftara djeca ovog džemata pustila su 99 balona u znak sjećanja na 78 stradalih u napadu i 21 šehida iz ovog džemata.

Nakon iftara gostima se obratio bivši muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, koji je govorio o neophodnosti očuvanja sjećanja na poginule i nevino poginule u prošlom ratu.

– Kada su pušteni baloni, jedan je išao naprijed, to je Omer-efendija, koji, kao u džamiji, predvodi svoje šehide. Nemojmo govoriti da su ovi ljudi stradali, oni su ubijeni, izvučeni iz kuća i to moramo jasno i glasno kazati. Ali muslimanima je zabranjeno da se svete i nikada se nismo svetili, ali ne smijemo da zaboravimo – rekao je Edhem ef. Čamdžić okupljenima.

Najveći problem

Traganje za preostalih 36 tijela svakako je najveći i najteži problem porodicama, što nam je potvrdio i hafiz Abdulaziz Drkić, sin ubijenog imama Omera ef. Drkića.

– Ja sam tada imao šest-sedam godina, bio sam tu. Nakon pada linija, mi smo ostali u kući i čekali. Došli su po nas, majku, mene i brata odveli su u jednu, a rahmetli babu u drugu garažu. Iako sam bio dijete i nisam mogao to da doživim, bilo je dramatično. Babu nisam više nikada vidio, a još tražimo ostatke. Bilo je nekih informacija, ali se ispostavljalo pogrešnih, i mi još čekamo da se sve smiri, jer ovako je cijela priča, i nakon 25 godina, nedovršena – rekao nam je hafiz Abdulaziz Drkić.

800x450

800x450 1

800x450 3

800x450 4

Pročitajte i ovo

Zikriji ni godine ne mogu ništa: U 92. godini produžio vozačku dozvolu!

Iako je već zagazio u desetu deceniju života, Zikrija Bilalbegović (92) iz Sanskog Mosta, najstariji …