fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023

Ljepote naše BiH: Idiličan kraj u kome galopira 800 divljih konja! (VIDEO)

Nedaleko od Livna smjestio se raj za ljubitelje divljih konja. U podnožju planine Cincar, u kršu Kruga stotine divljih konja slobodno istražuje visoravan u Bosni i Hercegovini – i to na nešto više od 1100 metara, u prekrasnom kraju načičkanom vrtačama, ponorima i špiljama, kao i nepreglednim pašnjacima.

Travnate površine ranije su služile za ispašu brojnih ovaca, ali i divljih potomaka konja koje su ljudi pustili neka galopiraju tim krajem nakon što su odselili sedamdesetih godina. Tačan broj livanjskih divljih konja se ne zna sa sigurnošću.

U početku ih je tek tridesetak galopiralo idiličnom visoravni, ali procjenjuje da bi ih danas moglo biti oko 800. Iako su predivni, konji nerijetko izazivaju i probleme jer tokom zime, u potrazi za solju, dolaze na cestu između Livna i Kupresa, gdje izazivaju automobilske nesreće.  Divlji konji na Kruzima su turistička atrakcija, ali prema mišljenju mnogih, nedovoljno iskorištena.

Zasigurno bi brojni posjetitelji Bosne i Hercegovine voljeli uživati u prizorima kakvi se mogu vidjeti U Mongoliji ili na Islandu, a konjima bi dobro došla pojilišta i hranilišta, posebno za surovih zima.

Pročitajte i ovo

Ruševine i leševi: Zara izazvala bijes javnosti zbog fotografija nove kolekcije

Španski brend Zara objavio je fotografije svoje najnovije kolekcije koje su izazvale bijes javnosti na …