fbpx
Srijeda , 1 Decembra 2021
Reumal
IMG 1956

Slučaj Reumal: Žustra rasprava vijećnika po pitanju odgovornosti za nastalu situaciju

IMG 1956

 IMG 1956

Vanredna sjednica Opštinskog vijeća u Fojnici je završena te iako je bila samo jedna, ali veoma važna tačka Dnevnog reda, rasprava među vijećnicima je bila dugotrajna i žustra.

Nakon pročitane Odluke o razrješenju bivšeg generalnog direktora Lječilišta „Reumal“ Eldana Lokmića na način da je Upravni odbor prihvatio njegovu neopozivu ostavku iz moralnih razloga te iz razloga što ne osjeća podršku Upravnog odbora, odnosno fojničkog Opštinskog vijeća.

Na ovu Odluku, odmah je replicirao vijećnik SDP-a Ismet Zulum koji je kazao da je Upravni odbor na čelu s predsjednikom Jakovom Gavranom dobilo drugačije naređenje od Opštinskog vijeća.

U tome su ga podržali i ostali opozicioni vijećnici Emir Memija, Mujo Zulum i Emir Sulejmanović.

Također, vijećnik Anto Lovrić je kazao da mu je veliko zadovoljstvo da su mediji tu i da mu je žao što njegova inicijativa o prenošenju sjednica Opštinskog vijeća nikada nije prihvaćena. To bi, naravno, dalo doprinos istini, bržem rješavanju ovakvih problema, smanjilo obmane u javnosti što je u Fojnici redovna stvar kada je Opštinsko vijeće u pitanju – kazao je Lovrić.

Na to mu je predsjednik OV Branko Stanić kazao da njegovo izlaganje nije tema Dnevnog reda, a zatim je oduzeo riječ vijećniku Lovriću zbog nastavka potenciranja na istom.

Za govornicom su se izmjenjivali vijećnici SDP-a, SBB-a, SDA te HDZ-a.

Situaciju oko razrješenja Eldana Lokmića je na plastičan način objasnio sekretar Opštine Azem Huseinbašić te je kazao da ostavka ili smjena ne aboliraju odgovornost Eldana Lokmića ako se dokaže, eventualno, da je počinio neka krivična djela ili da je poslovao nesavjesno.

Ono što je interesantno jeste da su iz SDA kazali da će i Upravni odbor u dogledno vrijeme biti smijenjen jer vjeruju u njihovu inkorporiranost u odlukama Eldana Lokmića.

Načelnik Sabahudin Klisura je istakao da se nije želio javljati za riječ, ali da želi reći da je smijenjena alfa i omega Reumala, da su se uhvatili u koštac s problemima i da svi trebaju pomoći sada Reumalu da izađe na zelenu granu.

Iz SDA uvjeravaju da svi odgovorni zbog loše situacije u Reumalu će snositi posljedice.

„UO je uz saglasnost načelnika opštine Fojnica imenovao vršioca dužnosti direktora Lječilišta Reumal Aliju Mukaču, na period od 60 dana“ rekao je vijećnicima Jakov Gavran, predsjednik UO Reumala.

Alija Mukača je rođen 1983. godine u Fojnici. Diplomirani je ekonomista sa deset godina radnog iskustva u struci. U posljednje dvije godine je obnašao funkciju pomoćnika načelnika opštine Fojnica za privredu, finansije i budžet.

U svom obraćanju vijećnicima novoizabrani vršilac dužnosti Alija Mukača se zahvalio na ukazanom povjerenju te istakao: „Svjestan sam ozbiljnosti situacije, ali sam i počašćen ukazanim povjerenjem te pozivam opštinsko vijeće, opštinskog načelnika i upravni odbor da zajedničkim radom i aktivnostima koje nam slijede doprinesemo poboljšanju poslovanja Lječilišta Reumal.

Upoznat sam dobrim dijelom sa trenutnim stanjem ove ustanove, ali ću nastojati svojim znanjem i dosadašnjim iskustvom, savjesno obavljati ovu funkciju i doprinijeti poboljšanju uslova ove jako bitne ustanove za Fojnicu, veliki posao je pred nama“ – poručio je vršilac dužnosti direktora Reumala Alija Mukača.

Podsjećamo, Opštinsko vijeće Fojnica je na prošloj sjednici ovlastilo načelnika Sabahudina Klisuru da angažuje nezavisnu revizorsku kuću koja će ispitati stanje u Lječilištu Reumal i sačiniti detaljan izvještaj o poslovanju.

IMG 1951

IMG 1961

FOTO: fojnica.ba

Pročitajte i ovo

“Sinoć se lokalo, u klubu rokalo”: Ovo je trenutno najslušanija pjesma u BiH

Bosanskohercegovačkim trendingom vladaju mladi srbijanski izvođači koji izvode sličnu muziku. Sudeći prema milionskom broju pregleda …