fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Stanje na tržištu zlata u BiH: Cijene se mijenjaju svakodnevno, dolazi i do zatvaranja trgovina

Svaka ekonomska kriza po pravilu odrazi se i na tržište zlata. Cijene ovog plemenitog metala rastu i u Bosni i Hercegovini, pa zlatari neprestano prate cijene na burzama. Imaju i vremena kažu, jer kupaca nema, kupuje se većinom u tradicionalnim prilikama poput vjenčanja, kumstva i slično.

 

Pusta sarajevska zlatarska ulica možda je najbolji pokazatelj stanja tržišta zlata u BiH. Broj kupaca dnevno zlatari kažu mogu prebrojati, javlja N1.

 

Dvoje zainteresiranih kupaca stigli su iz Ukrajine:

 

“Gledamo nešto zanimljivo. Tražimo nešto ručno rađeno iz Bosne, nešto unikatno. Nešto što je napravljeno od zlata, to je dobar metal i dobra investicija”, pojasnili su.

 

Zlatari upravo računaju na posjetitelje, jer je domaće kupce kažu na prste mogu prebrojati. U ovim trgovinama prati se stanje na burzi. Sjećaju se razdoblja prije pandemije kada je kilogram iznosio 40 tisuća eura.

 

“Sada je skočio na 56, a bio je skočio na 63 tisuća eura. Sve se danas mjeri prema zlatu. U zlatarnama se cijene mijenjaju svakodnevno. Ali otprilike od 120 do 150KM, ovisi od kvalitete izrade”, kazao je zlatar Kenan Atagić.

 

Kupci često biraju i brendirani nakit izrađen od srebra ili drugih materijala poput kristala ili čelika. Ovakav trend uz visoke cijene zlata doveo je između ostalog do zatvaranja trgovina u kultnoj zlatarskoj ulici.

 

Je li u modi diskretan nakit ili su nam samo tanki novčanici? Po onome što se može vidjeti u trgovinama zlata, do novčanika je.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …