fbpx
Četvrtak , Februar 20 2020
IMG 4098 823x463

Nema štrajka u školama: Vlada SBK potpisala kolektivni ugovor sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja

IMG 4098 823x463

 IMG 4098 823x463

U Travniku je između predstavnika Vlade Srednjoboskog kantona i Sindikata obrazovanja upriličeno potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole. Međutim, od četiri Sindikata ugovor su potpisali predstavnici samo dva. Razlog nepotpisivanja je što jedan od njih nema reprezentativnost, a drugi se ne slaže u dijelu Ugovora, koji reguliše zbrinjavanje tehnološkog viška.

„Radno mjesto je najvažnije. Sindikat ima u osnovi prvi zadatak da očuva radna mjesta, a bez pravilnika o očuvanju i zbrinjavanju nastavnika koji ostaju bez dijela nastavne norme ili potpuno ostaju bez posla, je nemoguća misija“, ističe Adbulah Serezlija, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBK.

„Ta dva problema su ostala da se riješe, sa aspekta Vlade kako god riješe mi ćemo prihvatiti, evo dali smo bjanko potpis i želimo im svu sreću u daljem radu“, kaže premijer SBK Tahir Lendo.

Pročitajte i ovo

Posjeta delegacije Ministarstva privrede SBK opštini Fojnica

Dana 18.02.2020.godine Ministar Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić sa saradnicima u sklopu redovnih aktivnosti, …