fbpx
Srijeda , 17 Aprila 2024
a28321ba8f3530fc856783a3123dd44c XL

Uspostavljena saradnja između opštine Fojnica i fojničkih malinara

a28321ba8f3530fc856783a3123dd44c XL

 a28321ba8f3530fc856783a3123dd44c XL

Na inicijativu načelnika općine Fojniva Sabahudina Klisure i predsjednika Udruženja malinara održan je sastanak u prostorijama Općine Fojnice. Sastanku su prisustvovali načelnik Sabahudin Klisura, pomoćnik načelnika za privredu Alija Mukača i predstavnici udruženja ‘Fojnička malina’ .

Tema sastanka su bile aktivnosti malinara ali i problemi sa kojima se susreću. Tako su predstavnici ovog udruženja predočili svoje prijedloge i tražili pomoć od općinskih vlasti.

Od općinske vlasti tražimo pomoć u organizaciji stručnih predavanja, finansiranje nadzora plantaža po mjesnim zajednicama, finansiranje prevoza za članove udruženja na sajam i slično, rekli su malinari.

S druge strane predstavnici općine su kazali kako stoje na raspolaganju svim poljoprivrednicima sa područja Fojnice jer, kako je rečeno ovom prilikom, malinari predstavljaju značajan faktor privrednog razvoja ove općine.

Načelnik Klisura je iznio planove vezano za razvoj poljoprivredne proizvodnje te istakao da je u okviru budžeta Općine Fojnica za 2018. godinu planiran poticaj za animalnu i biljnu proizvodnju, a samim time i proizvodnju maline.

Nakon izrade programa za raspodjelu sredstava, čija izrada je u toku, objavit će se Javni poziv na koji će moći aplicirati zaintresovani.

Cilj nam je dugoročno da kroz poticaje budemo podrška poljoprivrednoj proizvodnji i našim sugrađanima koji se bave poljoprivredom, te da pravilnom raspodjelom utičemo na njihov razvoj kao i da se planirani iznosi za ovu namjenu iz godine u godinu povećavaju, naglasio je načelnik Klisura.

Nakon sastanka predstavnici Udruženja malinara su se zahvalili na pojašnjenjima te izrazili zadovoljstvo na razumijevanju, uz nadu da će ovakvih sastanaka biti više, kako bi zajednički rješavali probleme.

 

Pročitajte i ovo

Oglasio se brat tragično stradale Amile Šehović

Amil Šehović, brat Amile Šehović, majke koja je preminula istog dana kad i njen sin …