fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Ugostitelji o zabrani pušenja u restoranima u FBiH

Udruženje hotelijera i restoratera BiH organizovalo je konferenciju za medije gdje su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i svim zatvorenim objektima u FBiH.

Medijima se obratila Aida Feraget, predsjednica udruženja “Ma kuš na me”, koja je istakla da oni ne promoviraju pušenje već žele osigurati ista prava za sve građane, a pušači u BiH čine oko 40 posto odrasle populacije.

“Naš jedini cilj je osigurati ista prava za sve građane FBiH. Mi ne promoviramo pušenje. U FBiH imamo na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u školama, ustanovama i sredstvima javnog prevoza i niko s tim nema problem.

Ono s čim imamo problem jeste ukidanje pušenja u barovima, kafićima, bez prethodnog odvajanja prostora za pušače. U BiH živi i plaća porez i 41 posto punoljetnih pušača, a to je skoro milion osoba”, izjavila je Feraget.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić je naglasio kako usvajanje ovakvog nacrta ne bi bilo dobro po turističku djelatnost u BiH.

“Zar nam treba ovakav zakon u ovo vrijeme. Trebamo osigurati vakcine, a ne nametati još nešto što će otežati život. Zakon je toliko rigidan i neprovodiv. Kontrolu provođenja zakona je vlast prepustila poslodavcima.

Nadam se da parlamentarci neće usvojiti zakon u predloženom tekstu jer bi bio poguban za ugostiteljsku i turističku branšu“, rekao je Hadžić.

Na kraju konferencije za medije, Hadžić je poručio kako zakon treba ići u smjeru prilagođavanja prostora za pušače i nepušače.

Svijet i Europa preporučuju da se objekti prilagode i napravi kompromis. Vlasnici prostora do 60 kvadrata mogu se opredijeliti za prostore za pušače i nepušače uz određene uslove koji podrazumijevaju obavezno istaknute oznake na ulazu da je prostor namijenjen za pušače ili nepušače”, zaključio je Amir Hadžić.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …