fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
suad 755x463

Suad Džafić: Mustafa Busuladžić ili koga više interesuje đeneral Draža Mihajlović

suad 755x463

 suad 755x463

Nekako brzo nakon rata, s prijateljem iz Orašja, našao sam se u Bosanskom Šamcu. 

Parkirajući se u jednoj od ulica, pažnju mi je privukla tabla na jednoj od kuća. Ulica “Đenerala Draže Mihajlovića”, gledao sam pomalo prestrašen jer bile su još svježe ratne rane. 

Historija jeste jedna, ali, svako vrijeme nosi vlastiti pogled na historijske događaje i ličnosti. Ne znam da li se ta ulica u Bosanskom Šamcu i danas zove po ratnom zločincu, ali izgleda da se Dražin lik izborio za pravo da se iz drugačije perspektive gleda i tumači njegova uloga u II Svjetskom ratu. 

Za nas će on uvijek biti zločinac, i iz razloga jer su to pokazala i referentna istraživanja odgovarajućih historičara naučnika. 

Mustafa Busuladžić nije bio nikakav vojni komandant, ali je strijeljan jer je navodno podržao određene fašističke ideje i režim NDH. 

S druge strane, zbog obrazovanja koje je imao, radova koje je napisao, mnogi Bošnjaci smatraju ga alimom i muslimanskim intelektualcem, kojih u njegovo vrijeme, moramo priznati, i nije bilo mnogo. Zbog svih nedoumica, zbog sve polemike koja se vodi, ovih dana i u skupštinskim klupama, možda ne bi bilo loše konsultovati Katedru za historiju ili Historijski institut i neke referentne stručnjake za taj period. Zašto ne potražiti i stav nekih profesora Fakulteta islamskih nauka, koji su zaista znalci i vjerovatno imaju nešto više reći o opusu Mustafe Busuladžića. 

Umjesto toga, mi smo prepustili da o ovim pitanjima diskutuju operski pjevači i slični. Ovo pitanje je zaista važno, a s obzirom da se oko svega izjašnjava i Vlada Izraela i Ambasada SAD. 

Mi smo pod budnim okom Velike braće, a koga više zanima zločinac Mihajlović!?

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …