fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
Povrijeđeni mladić

Potresna ispovijest mladića iz Busovače: Mašina mi je otkinula ruku, a kolege su bukvalno padale u nesvijest

Povrijeđeni mladić

 Povrijeđeni mladić

Tim ljekara sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS 16. februara je dvadesetdvogodišnjem N. L. iz Busovače izvršio je replantaciju lijeve podlaktice.
 
2598551
 
Prema riječima prof. dr. Sanele Salihagić, šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pacijent je u dovezen u teškom stanju.
 
– Pacijent je povrijeđen remenom na radnom mjestu. To je bila traumatska amputacija srednje trećine podlaktice. Urađena je replantacija istog dana, rekla je prof. dr. Salihagić.
 
Dr. Vanis Dujso kazao je da je pacijent prvobitno zbrinut u bolnici u Travniku, odakle je prebačen na liječenje u KCUS.
– Po dojavi da nam dolazi pacijent s teškom povredom i amputacijom lijeve podlaktice organiziran je multidisciplinarni tim, koji su sačinjavali plastični hirurzi, ortoped, traumatolog, anesteziolog, vaskularni hirurg kao i ostalo medicinsko osoblje u sali. Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih hirurških i mikrohirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu, kazao je dr. Dujso.
 
Prema riječima dr. Gorana Obradovića sa Klinike za plastičnu hirurgiju, iako je riječ o veoma zahtjevnom zahvatu, sve je proteklo u skladu s postojećim protokolima.
– Zahvaljujući predanom timskom radu urađen je zahtjev bez komplikacija. Pacijent je stabilan, ruka je vitalna kao i šaka. Operativni zahvat je pokazao da KCUS raspolaže izuzetno stručnim kadrovima, sposobnim za izvođenje najzahtjevnijih hirurških i mikrohirurških zahvata. Oporavak pacijenta se detaljno prati, pod adekvatnom je terapijom i ljekarskim nadzorom, rekao je dr. Obradović.
 
Velika podrška mladom timu ljekara, kako je saopćeno iz KCUS-a, bio je i iskusni traumatolog, prof. dr. Zoran Hadžiahmetović.
 
Na Odjelu intenzivne njege zatekli smo i pacijenta, koji se oporavljao nakon operativnog zahvata.
 
– Povrijeđen sam na radnom mjestu, ali zahvaljujući doktorima iz KCUS urađena je replantacija. Još se oporavljam od šoka koji sam preživio. Vjerujte bilo je strašno. Mašina mi je bukavalno otkinula ruku. Kolega Semin Čičak me je spasio da ne poginem. Kolege koje su mi prilazile da mi pomognu bukvalno su padali u nesvjest od prizora. Dovezeli su me u KCUS i mogu samo da se zahvalim medicinskom timu koji je učinio čudo, rekao je N. L.
 
(Oslobodjenje.ba)

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …