fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Strašna statistika: Prošle godine umrlo najmanje 15.000 penzionera

BiH je tokom pandemije koronavirusa bilježila rekordnu smrtnost. Prema broju umrlih, ne tako davno, početkom godine, BiH je bila druga u Evropi po broju smrtnih ishoda od posljedica COVID-19 na milion stanovnika.

Nažalost, najveći broj preminulih odnosio se na populaciju penzionera, a statistika u protekle tri godine je zastrašujuća.

Tako je, prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), tokom 2019. godine broj umrlih penzionera iznosio 11.562. U 2020. taj broj je još veći, pa je broj umrlih penzionera iznosio 12.862, piše Avaz.

Zastrašujući trend nastavljen je tokom protekle godine, kada je FBiH ostala bez skoro 15.000 penzionera, preciznije njih 14.969! Nažalost, ova statistika je još crnja, s obzirom na to, kako su nam pojasnili iz Zavoda, da se ove brojke odnose na trajno ugašene penzije.

– Broj stvarno umrlih penzionera veći je od navedenog za oko 35 posto, ali penzije nisu ugašene trajno zbog naslijeđenih, odnosno porodičnih penzija – kazali su iz Zavoda.

Izet Šehić, predsjednik mostarskog Udruženja penzionera i član UO Saveza penzionera FBiH, navodi da je broj umrlih penzionera drastično skočio tokom protekle godine.

– Od posljedica koronavirusa, od sedam članova našeg UO, četiri su preminula. Također, zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite i nemogućnosti liječenja tokom pandemije, procent smrtnosti penzionera je ogroman – kaže Šehić.

Šehić naglašava da se broj umrlih penzionera jenjavanjem pandemije počeo smanjivati. Prema podacima Zavoda, u prvom tromjesečju ove godine broj umrlih penzionera, odnosno onih koji su izgubili pravo, iznosi 3.764.

 

Pročitajte i ovo

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne U srcu Bosne i Hercegovine, …